Annons

KD söker en roll

ledare Det är bekymrade kristdemokrater som i dag samlas till riksting i Umeå.
Publicerad 30 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Med betoning av värdekonservatism så fyller KD en roll i svensk politik. Foto. Scanpix
Med betoning av värdekonservatism så fyller KD en roll i svensk politik. Foto. Scanpix

Det är bekymrade kristdemokrater som i dag samlas till riksting i Umeå. Partiet är riksdagens minsta, räddades kvar i riksdagen genom taktikröster och hamnar efter valet vid upprepade tillfällen under fyraprocentsspärren i olika opinionsmätningar. Att använda ordet kris kanske är att ta i. Kristdemokraterna är vana vid att tillhöra ett parti som står med ena foten i och den andra utanför riksdagen. Den största utmaningen för kristdemokraterna är att formulera sin uppgift i svensk politik. Välviljans våta filt hotar partiet, som några av partiets medlemmar skrev i Svenska Dagbladet i går och oroade sig för att partiet ännu mer än i dag är på väg att förvandlas till ett förbudsparti.Kristdemokraterna har ett gott anseende i vård- och omsorgsfrågor, som man försökt göra till sina profilfrågor. Men i grunden är det inte några starkt partiskiljande frågor, vilket parti vill inte ha en god vård och omsorg? Det unika med kristdemokraterna är partiets rötter i den frikyrkliga rörelsen och betoningen av den kristna värdegrunden. Men i Sverige har det till skillnad mot ute i övriga Europa aldrig gett något starkt genomslag eftersom Sverige inte är något starkt religiöst präglat land. Möjligen skulle en breddning till betoning av religiösa värden överhuvudtaget kunna vara mer vägvinnande nu när människor med andra religioner finns i stor mängd i Sverige, men då behövs nog ett namnbyte.

Den roll i svensk politik som i dag finns ledig att överta för Kristdemokraterna är som ett värdkonservativt parti nu när både Moderaterna och Centern slängt det mesta av värdekonservatism överbord. Familjen, hembygden, EU-kritik, det goda folkhemmet, lag och ordning, levande landsbygd ? betoning av sådana kärnvärden kan rädda Kristdemokraterna i kommande val. Lars J Eriksson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons