Annons

Kamphund dödade Yang

Hässleholm Jack Russel-terriern Yang och husse Anders Karlsson promenerade ofta genom centrala Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Karlsson
Anders Karlsson

Jack Russel-terriern Yang och husse Anders Karlsson promenerade ofta genom centrala Hässleholm. Yang brukade också vara med Anders på jobbet på X-Cons som hjälper människor som vill lämna kriminalitet och droger.

Vid tolv-halvettiden på måndagen kom de gående på Frykholmsgatan från Tingshusgatan och in på Stortorget. Anders hade köpt en kebabrulle till lunch.– Yang gick lite bakom mig, berättar Anders. Plötsligt hörde jag något komma farande och vände mig om. Den stora kamphunden kom från ingenstans, flög fram i 190 och bara anföll Yang.Yang hann aldrig reagera. Den andra hundens ägare hade suttit på en uteservering och tappat greppet om kopplet, om han alls höll i det. Både han och Anders kastade sig över hundarna och lyckades få loss Yang som blivit biten i ett ben.

Annons

Anders tog Yang till djursjukhuset i Hässleholm där han sövdes ner för att röntgas. Först trodde veterinären inte att skadan var så allvarlig, men röntgen visade att knäskål och ligament var förstörda.– Alternativen var att amputera benet eller avliva och de avrådde från att amputera, förklarar Anders.Det hade inte varit lätt för en hund som älskar att springa efter bollar att få ett bra liv med tre ben.

På veterinärens inrådan väcktes Yang aldrig efter röntgen. Anders och hans mamma fick säga adjö till honom på djursjukhuset.– Personalen gjorde fint och tände ljus, de handskades väldigt bra med det här, säger han.Men sorgen är stor.

Anders berättar att Yang betytt mycket för honom på hans väg ur missbruk och kriminalitet. Det var dessutom inte Anders som skaffade hund utan snarare tvärtom. Yang bestämde sig för att Anders skulle bli hans husse. – Jag träffade honom när jag var på familjehem på en stor hästgård utanför Sjöbo. Han hörde till familjen, men han bestämde sig för att flytta in till mig och när jag inte var där stod han bara och ylade, så jag fick honom. Han var min bäste vän, under vissa tider till och med min ende vän.

Yang såg som sitt uppdrag att beskydda Anders. – Han var aldrig aggressiv, men han kunde markera att han hade koll genom att morra. Sedan Anders träffade Yang gick livet åt rätt håll. – Han var mycket mer än en hund för mig, det är det som känns så svårt, säger Anders med tårar i ögonen.

De senaste åren blev Yang som en maskot på X-Cons. När Anders inte kunde ha honom med sig ställde hans mamma upp som hundvakt. – Hon är också helt förkrossad nu, säger Anders. Men någon ny hund tror han inte att det blir, varken för honom själv eller hans mamma. – Jag har svårt att tänka mig det, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons