Annons

Gränslös jobbmarknad ska locka sökande

Osby Det var kö till representanterna för de småländska arbetsgivarna som besökte arbetsförmedlingen i Osby i onsdags.
Osby • Publicerad 10 november 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Lena Vollbrecht
Lena Vollbrecht

Det var kö till representanterna för de småländska arbetsgivarna som besökte arbetsförmedlingen i Osby i onsdags. Det var förutom Ikea, företag som Ocab, Clean 4 U, Saurer-Danfoss, Ikett personalpartner och Älmhults kommun som var på plats.Här fick företagen kontakt med nordskånsk arbetskraft som skulle kunna tänka sig att dagligen korsa gränsen till Småland.– Vi har funderat en hel del och det här är en helt ny tanke, berättar Bengt-Åke Holmgren som jobbat på arbetsförmedlingen i Osby i många år.

För 40 år sedan flyttade han från Kristianstad till Osby och han tycker att Osby har utvecklats mycket under den här tiden.– Här händer mycket och vi har många företag.Han anser däremot att balansen mellan utbildningsplatser och befintliga jobb kunde varit bättre. På samma sätt matchar inte alltid den tillgängliga arbetskraften de lediga jobben.Med just de här problemen i åtanke kan utbytet kommunerna emellan vara en god idé. Kanske finns människor med rätt kompetens på andra sidan länsgränsen. Från arbetsförmedlingens sida uppger man att kompetensförsörjning är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för företag i regionen.– Vi har fått indikationer från företag att den här aktiviteten behövs, säger Veronica Larsson som kommer fån Växande Älmhult, en ekonomisk förening där både näringslivet och kommunen är aktiva. Hon tycker att initiativet är bra och berättar att Osbyföretag planerar att besöka Älmhult någon gång under februari-mars nästa år.

Annons

Vid Ikeas monter står de båda personalcheferna Lena Vollbrecht och Håkan Ljungqvist. De berättar om Ikeas verksamhet och de möjligheter som finns till utveckling inom ett så pass stort företag.– Vi rekommenderar inte spontanansökningar, säger Håkan Ljungqvist. Vi får nämligen inte mindre än 53 000 varje år och det går inte att hantera.Istället uppmanar han personer som är intresserade att gå in på hemsidan där de lediga jobben finns.– Vi annonserar ut i stort sett alla lediga jobb, förklarar han.

De båda personalcheferna ser fram emot det nya varuhuset som beräknas stå färdigt i september nästa år. Butiken kommer att generera nya arbetstillfällen och för en Osbybo tar det endast nio minuter med tåg till Älmhult.– I dag har vi nästan 4 000 anställda på Ikea i Älmhult, berättar Håkan Ljungquist. Hälften av dessa pendlar till Älmhult.Några större problem har man inte när det gäller rekrytering. Den enda svårighet som man hittills sett är tillgången på den tekniska ingenjörskompetensen.När det gäller kompetensbrist tar Bengt-Åke Holmgren företaget Sjölanders i Osby som ett exempel.– De har problem att få tag i folk som kan hydraulik.

Han berättar att även maskiningenjörer och förskollärare blivit bristyrken.Arbetsmarknaden i Osby ser annars jämförelsevis ljus ut.– Vi märker inte av att konjunkturen är på väg ner, säger Bengt-Åke Holmgren.Redan under nästa vecka kommer utbytet mellan kommunerna att utvärderas. Senare kommer även en långsiktig utvärdering att göras där man undersöker om projektet genererat någon anställning. Om aktiviteten faller väl ut är ambitionen att genomföra tre träffar per år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons