Annons

Ovanlig månförmörkelse att vänta

Nyheter Solen går ner vid halv fyra på lördag och samtidigt går fullmånen upp i nordost, men det är en annorlunda måne som visar sig, den är totalt förmörkad.
Publicerad 8 december 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Stor och orange stiger den förmörkade månen upp på lördag. Foto: Scanpix
Stor och orange stiger den förmörkade månen upp på lördag. Foto: Scanpix

Solen går ner vid halv fyra på lördag och samtidigt går fullmånen upp i nordost, men det är en annorlunda måne som visar sig, den är totalt förmörkad. Tyvärr är det bara den senare delen av förmörkelse vi har möjlighet att se, eftersom den har börjat långt innan månen går upp hos oss. Det är faktiskt så att förmörkelsen är som djupast just vid månens uppgång. Månen är inte bara vackert orange, den kommer också att se ovanligt stor ut. Det är den så kallade månillusionen som gör att månen ser extra stor ut när den är nära horisonten. Månen är inte större än annars men vår hjärna lurar oss att uppfatta det så. Förklaringen ligger i att vi uppfattar månens storlek annorlunda när vi har träd, hus och annat att jämföra med. Det är inte länge vi kan se den totala delen av förmörkelsen, redan efter 20 minuter (15.58) är den över. Då har månen bara hunnit en liten bit över horisonten och kan fortfarande vara svår att se från många platser. En dryg timme framåt, fram till omkring 17.15 kan vi däremot följa hur förmörkelsen blir allt mindre och mindre medan månen reser sig allt högre över horisonten. Bäst möjlighet att se förmörkelsen får man med en fri horisont mot nordöst och öster, till exempel vid en strand. En månförmörkelse uppstår när fullmånen passerar genom jordens skugga. Att den förmörkade månen inte är helt mörk utan lyser med ett rött eller orange sken beror på att solljus som når jorden passerar genom vår atmosfär. Då böjs det röda ljuset mest och kan på så sätt nå månytan där det reflekteras tillbaka till oss. Hur röd månen blir beror på hur mycket stoft det finns i atmosfären. En månförmörkelse är synlig överallt där månen är över horisonten. Den här kan ses från den amerikanska västkusten, över Stilla havet och Asien till delar av Europa. Några år kan det vara ett par månförmörkelser, andra år ingen alls. Nästa gång vi får chansen är i september 2015.

Per AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons