Annons

”Kungabilden troligen manipulerad”

Nyheter Bilden ska publiceras i en biografi om Markovic som ges ut i januari.
Publicerad 16 december 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Bilden ska publiceras i en biografi om Markovic som ges ut i januari. Bilden, där en man sitter tillbakalutad och tittar på avklädda kvinnor, är tagen från en analog videofilm. Experterna som Expressen anlitat är överens om att filmen manipulerats för att förstärka känslan av en dold inspelning. Dessutom reser de frågetecken kring mannen som sägs vara kungen. Tekniska detaljer kan peka på att ansiktet på personen bytts ut.

Det är den enda av de påstådda kungabilderna som publiceras i den kommande boken, men Mille Markovic säger till tidningen att fler bilder och filmer som är komprometterande för kungen ska publiceras på en betalsajt när boken släppts.

Annons

Vi är glada och positiva till att man har gjort en ordentlig källkritisk granskning, säger hovets informationschef Bertil Ternert till TT om uppgifterna i Expressen.– Det har ju varit under ett års tid som de här källorna har kunnat agera ganska okritiskt.

Hoppas du slippa bli uppringd i den här frågan snart?– Det vågar jag inte säga någonting om. Men just i det här fallet är det positivt att man gjort den här granskningen.

En sammanfattning av slutsatserna av bildgranskningen ger Andrew Philip Laws från LGC Forensic:– Bilden i fråga har utsatts för omfattande manipulation. I vissa fall har innehållet dolts, och i andra kan det ha ändrats. Det är min uppfattning att en manlig person på elektronisk väg kan ha "klistrat in" i scenen, säger han till Expressen.

Tre olika företag — två brittiska och ett svenskt — har granskat bilden för tidningens räkning. Alla tre anser att den aktuella bilden är manipulerad i vissa delar.Det enda sättet att bekräfta bildens äkthet är att se och analysera den ursprungliga videofilmen som bilden kommer ifrån, anser Iain McArthur på Audio Video Forensics.

Ett stort journalistuppbåd hade på morgonen samlats utanför Solna tingsrätt där en förhandling mot Mille Markovic nu inleds. Rättegången har inget att göra med Markovics påståenden om kung Carl Gustaf. Markovic är bland annat åtalad för att han hotat skjuta en polisman, förberedelse till grov misshandel, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Hans advokat Thomas Martinson passerade in till rätten, men ville inte ge några kommentarer.

Mille Markovic kommentar till att flera experter bedömer att bilderna manipulerats är:– Det får de tycka vad de vill om. Jag vet att de är äkta.Han framhåller att han inte ändrat bilderna men däremot ska han ha ändrat bakgrunden för att man inte ska kunna se vilken plats filmen är inspelad på.

Han säger sig, precis som tidigare, ha fler bilder.– Hur många som helst.Han uppger att de kommer att publiceras på den betalsajt som han tidigare berättat om.– Den kommer när det blir dags. Det är inte lång tid i alla fall, säger Markovic.

Peter Eriksson (MP), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, menar att Expressens avslöjande om att den omtalade bilden sannolikt är manipulerad knappast påverkar debatten om förtroendet för kungen. Han påpekar att den handlar om huruvida kungens vänner har haft kontakt med kriminella och om kungen i så fall känt till det.– Det är väl säkert skönt för kungen att det verkar som att bilden är manipulerad, säger Peter Eriksson.– Men förtroendet för honom handlar inte om den här bilden.

Publiceringen av boken om Markovics liv, där bilden ska ingå, påverkas inte av dagens uppgifter i Expressen, säger förläggaren Carl Michael Edenborg till TT.– Bilden ÄR ju manipulerad, det skriver vi ju i boken också. Det ser vem som helst.

Att kvinnornas ansikten, liksom en del av bakgrunden, mörkats medan andra delar av bakgrunden ljusats, är tydligt enligt honom. Men bilden som Vertigo förlag publicerar är enligt Edenborg så lågupplöst att en granskning av den typen som Expressen har gjort skulle vara "väldigt svårt".

Annons

– Jag tycker fortfarande att om den är äkta eller falsk inte är så intressant. Det här är det foto som ett helt land, ett helt år, har ägnat sig åt. Det ska publiceras. Allmänintresset kan ju inte vara större än för den här bilden.Han tillägger att det inte heller påstås i boken att det är kungen på bilden.

Påverkar det här i någon form utgivningen eller innehållet i boken?– Nej. Den ligger på tryck. Vi säger egentligen inget annat än Expressen.Möjligen kan det bli fråga om ett tillägg, ett "PS", någonstans för att få med den senaste publiceringen.– Jag pratar med tryckeriet om det.

Även Deanne Rauscher, en av författarna till boken om Markovic som utkommer i januari, tycker att bilden är intressant som företeelse och att äktheten inte är det väsentliga. Det har inte heller varit författarnas ambition att värdera bilden i sig.– Jag vill bara poängtera att vi skriver en bok om Mille Markovics liv, en självbiografi, som handlar om hela hans kronologiska liv, säger hon först till TT.

– Skit samma om den här bilden är manipulerad eller ej, vad det gäller vår bok så är det inte viktigt. . . Vi beskriver en kriminell människas liv och det här kan ju vara en del av det.– Bilden är intressant som företeelse. Inte för att den bevisar någonting, för att det vet ju inte vi. Det här en historia i sig, i Milles liv.

Hon tror inte att historien om kungen och de eventuella bilderna på honom är slut än.– Det som väcks hos mig, det är en undran över hur det kommer sig att kungavännerna förhandlar med gangsters och hur de är beredda att betala miljonbelopp — om det inte fanns något att bekymra sig för. Det tycker jag är en viktig fråga att ställa sig.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons