GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sorgligt av regeringen

ledare Det känns som en taskig repris.
Publicerad 16 december 2011 • Uppdaterad 25 november 2021
Morgan Johansson (S) och Beatrice Ask (M) säljer utan att blinka ut mer av den personliga integriteten. Foto: Scanpix
Morgan Johansson (S) och Beatrice Ask (M) säljer utan att blinka ut mer av den personliga integriteten. Foto: Scanpix

Det känns som en taskig repris. Och tyvärr ingen förvånande sådan. För lika säkert som att det blir gamla repriser på tv under sommaren, lika säkert var det att FRA-lagen skulle utvidgas. Det var egentligen aldrig en fråga om det skulle ske, utan när det skulle ske. Allt detta trots politikernas storstilade löften om att det inte skulle bli någon så kallad ändamålsglidning. I och med överenskommelsen mellan regeringen och Socialdemokraterna igår så står vi där med en präktig ändamålsglidning som ger Säpo och Rikskriminalen rätt att beställa signalspaning. FRA-lagen som från början gav Försvarets Radioanstalt rätt att övervaka all kabelbunden tele- och datatrafik som passerar Sveriges gränser (och därmed även komommunikation mellan två platser i Sverige då den ofta passerar landsgränsen och går via servrar i utlandet) har blivit norm, inte undantag. Därmed byggs övervakningssamhället ut steg för steg. Steg för steg kringskärs den personliga integriteten på vad som sägas vara bekämpandet av terrorismens altare. Ett altare som står på lösan grund. Det finns en massiv övertro på fördelarna med en utvidgad övervakning. Vi påstås få en nytta som är mycket diffus medan vi vet att vi blir av med vår frihet. Det är sorgligt att en borgerlig regering går i spetsen för att utvidga övervakningssamhället. Att en borgerlig regering inte ser det som något problem att "storebror" ska se mer och mer av vad medborgarna håller på med. Lika sorgligt är att konstatera att Socialdemokraternas motstånd mot FRA-lagen bara handlade om ett politiskt spel. Uppgivet kan bara konstateras att detta säkert heller inte var sista gången övervakningen av medborgarna utvidgades. Mer kommer att följa när normen har förflyttas. Snacka om dystert. Snacka om mörker. Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.