Annons

Män greps med komplett uppsättning av rånverktyg

Nyheter Det var den 14 november förra året som några civila poliser lade märke till de båda männen under rutinpatrullering på Smedjekullsgatan i Malmö.
Publicerad 5 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var den 14 november förra året som några civila poliser lade märke till de båda männen under rutinpatrullering på Smedjekullsgatan i Malmö. Poliserna noterade att båda släpade på vad som verkade vara tunga väskor.Civilpoliserna vände bilen och körde tillbaka mot männen. En av dem hade då hunnit gömma sin väska under en bil, men den hittades kort därpå.I väskorna fanns två soft airgunpistoler, tårgastuber, väskor, keps, två par handskar, en yxa med avsågat skaft och ett paraply.Eller som åklagaren uttrycker det: hjälpmedel vid förövande av rånbrott i butik.Männen, 19 och 29 år, båda från Serbien, greps och anhölls samma dag. De blev senare häktade.Under utredningens gång kunde polisen konstatera att männen i september vistades i Göteborg tillsammans med några landsmän. Två av dessa landsmän dömdes senare för två grova rån mot guldsmedsbutiker i Göteborg.I samma veva hörde danska polisen av sig och meddelade att 19-åringen och 29-åringen var misstänkta för ett grovt rån i Köpenhamn.Männen åtalades sedermera för förberedelse till grovt rån – något de ivrigt förnekade.Men i domen, som kom på torsdagen, konstaterar tingsrätten att de beslagtagna föremålen är så brottstypiska att innehavet av dem är att bedöma som rånförberedelse.Rätten dömer 29-åringen till åtta månaders fängelse, medan 19-åringen klarar sig undan med sex månaders fängelse – med beaktande av hans ålder.Männen blir också utvisade ur landet under en tid av fem år, vilket också gav en viss straffrabatt.Den första "utvisningen" lär dock ske till Danmark där polisen viftar med en europeisk arresteringsorder.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons