Annons

Troligen ingen ny S-ledare på fredag

Nyheter Det finns enligt henne en gemensam bild av att partiet ska ha en snabb process.
Publicerad 23 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Socialdemokraternas  partisekreterare Carin Jämtin. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Det finns enligt henne en gemensam bild av att partiet ska ha en snabb process. Men bedömningen av vad detta innebär skiljer sig väldigt mycket åt.

- Vi kommer att sammanträda med verkställande utskottet i kväll. Jag tror inte att vi kommer att ha ett gemensamt ställningstagande klart. Partiets högsta ledning, det verkställande utskottet (VU), har inte satt ner foten om hur Håkan Juholts efterträdare ska utses. På måndagen restes flera krav på att vägen dit ska vara kort.– Vi tror inte att vi har råd med någon amerikansk primärvalskampanj i några månader. Vi måste få ordning, reda och lugn och kunna bedriva oppositionspolitik, säger Johan Persson, vice ordförande i distriktet i Kalmar län.

Annons

VU ajournerade ännu ett av många sammanträden på måndagen för att få tid att förankra diskussionerna i partidistrikten. Valet är svårt: att låta partistyrelsen nu utse en tillförordnad partiledare som sedan bekräftas vid den ordinarie partikongressen i april 2013, eller att utse en valberedning som letar fram en person som kan väljas på en extrakongress om ett par månader.

– Det finns krav på att det ska vara en snabb process men det finns också helt legitima krav på att hela vårat stora parti ska kunna vara involverat i detta och det är en motsägning i det: snabbhet och demokratisk involvering i ett parti med över 100 000 medlemmar, sade partisekreteraren Carin Jämtin på en pressträff efter VU:s möte.VU ska till partistyrelsens möte på fredag vara klara med ett förslag för hur det hela ska gå till.

Om VU kommer fram till att en kort process är det bästa kommer ni då också med ett namnförslag till partistyrelsen på fredag?– Det får vi se, sade Jämtin.Enligt henne finns det flera tänkbara kandidater.– Det finns flera som vill bli partiordförande i Sveriges största politiska parti. Men nu gäller det att vi hittar en som vi alla också kan acceptera, sade Jämtin.

Den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld bedömer dock att VU måste ha tur för att ett beslut om en ny partiledare ska kunna tas redan på fredag.– Det går endast om man har ett namn som kan få stöd i hela partiet, säger Bjereld.Han nämner förra EU-kommissionären Margot Wallström, förre finansministern Pär Nuder och IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Problemet är att Nuder och Löfven redan hunnit säga nej de senaste dagarna och att Wallström sagt nej tidigare.

Både Jämtin och en annan av de ordinarie ledamöterna i VU, Wanja Lundby-Wedin, dementerade uppgifterna om att Håkan Juholts avgång var resultatet av en omröstning i VU. Jämtin sade efter fredagens avgörande möte i VU att "vi har fortsatt fullt förtroende för Håkan Juholt" och att beslutet att avgå var hans eget. Socialdemokraternas ordförande i Umeå, Christer Lindvall, vill se förre utrikesministern Jan Eliasson, 71, som ny permanent S-ledare. Lindvall har också lämnat in ett privat förslag till partiledningen om att Eliasson ska leda partiet fram till den ordinarie partiledarkongressen i april 2013, skriver Aftonbladet.

Eliasson ställer sig inte helt avvisande till tanken.- Alla som kan bör ställa upp för att häva socialdemokratins kris. Får jag tänka på det? säger han till tidningen.Samtidigt säger Eliasson att det sannolikt är orealistiskt att han skulle passa som partiledare.- Jag har ju kommit till en viss framskriden ålder och har mest sysslat med utrikespolitik, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons