Annons

Juholt ville ha Löfven förra året

Nyheter Denne förde fram Löfven som ny S-ledare inför kongressen i mars 2011.
Publicerad 27 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Denne förde fram Löfven som ny S-ledare inför kongressen i mars 2011. Då tackade Löfven nej och Juholt fick jobbet i stället.Avslöjandet görs av kommunalrådet Johan Persson (S), en av Juholts bästa vänner, i en intervju med tidningen Östran/Nyheterna.

Löfven måste ändra sin åsikt om att Sverige bör bygga ut kärnkraften, anser värmländske riksdagsmannen Jonas Gunnarsson, Socialdemokraternas talesperson i kärnsäkerhetsfrågor.– Det får han sluta att jobba för. Han får ju en annan uppgift om han nu blir partiordförande än den han haft som ordförande i IF Metall. Det hoppas jag att han förstår. Så är det för alla som tar på sig ett politiskt uppdrag, att man är mer än företrädare för sin egen åsikt, säger Gunnarsson till Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Socialdemokraternas partilinje är att Sverige ska avveckla kärnkraften. Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, tror inte att partiordföranden kan påverka detta "särskilt mycket".– Jag känner mig trygg med att den politik vi drivit och bestämt på kongressen i god demokratisk ordning är den vi kommer att fortsätta driva, säger hon till Ekot.

Lars Johansson, riksdagsledamot från Göteborg och gruppledare för S i näringsutskottet, menar att Löfven måste anpassa sig till partilinjen, men han påpekar också att den linjen kan förändras.– Politik är en levande materia, säger Johansson till Ekot.

När regeringen 2010 öppnade för ny kärnkraft sade Löfven till TT:– Vi tycker att det är bra att man öppnar upp den möjligheten för det kommer att behövas. Kärnkraften måste finnas med i en framtida energiförsörjning. Löfven ingick även då i Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) och efterlyste en blocköverskridande kärnkraftsuppgörelse. Det är även S-linjen, men skillnaden är att Löfven hoppats på ett beslut om att bygga ny kärnkraft i Sverige senast 2015. Han har i SVT:s Agenda sagt att det är "lite blåögt" att tro att kärnkraften kan avvecklas utan att det blir konsekvenser för vare sig utsläpp eller elbrist.

Veronica Palm, som sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott, berättar i SVT:s morgonsoffa hur de gick till väga när de valde Stefan Löfven.– Vi resonerade väldigt mycket fram och tillbaka kring vad vi behöver och vad Sverige behöver, vi hade långa resonemang, men exakt hur vi resonerade inne i rummet tänker jag inte berätta, säger Palm.

– Vi har haft individuella samtal med varandra för att klämma och känna, allihopa har fått gå ut och in i rummet.Hon berättar även att Löfven på torsdagen samtalade med partidistriktens alla ordförande som fick ställa frågor.

Palm tror inte att det kommer grävas fram något lik i Löfvens garderob.– Vi förutsätter att han skulle sagt det när vi frågat honom. Han är ren som snö, det är min bild.Att Löfven bland annat anses som kärnkraftsvän, vilket står i konflikt med partiets åsikt anser hon inte var något problem.

– Nu är han Socialdemokraternas ordförande, jag känner mig helt trygg med att han kommer föra den S-politik som vi tillsammans kommer fram till.Palm säger också att hon ser Löfven som en långsiktig lösning.

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är kritisk till hur valprocessen inom VU såg ut.– Det här är en process som man kan ifrågasätta. VU är ingen valberedning, de har inbillat sig det, säger Malm och kräver framöver en mer öppen valberedning inom partiet:

– Det är inte bra för partiet att ha detta sätt, man dricker kaffe, äter karameller och kommer med förslag. Vi är ett stort parti och det är skämmigt för mig som socialdemokrat att se miljöpartiet, centern och till och med KD ha en öppen diskussion, medan vi ska lösa detta i slutna rum. Men jag köper att det gjordes denna gång eftersom det är ett undantagsfall och partiet är i en besvärlig situation. Och det blev en himla bra lösning med Löfven, säger Malm till SVT.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons