Mangs talade om vapen och kontroll

Malmö Kammaråklagare Håkan Larsson öppnade förhöret med Peter Mangs genom att ställa en rak fråga angående mordet och mordförsöket på Västra Skrävlingevägen i oktober 2009.
Malmö • Publicerad 16 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Peter Mangs. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Peter Mangs. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Kammaråklagare Håkan Larsson öppnade förhöret med Peter Mangs genom att ställa en rak fråga angående mordet och mordförsöket på Västra Skrävlingevägen i oktober 2009.– Var det du som sköt?– Nähä, svarade den misstänkte serieskytten med mörk, lite släpig röst. På frågan om hur kulorna då kunde komma från hans vapen svarade Peter Mangs att hans vapen och vapendelar flyttats omkring.– Jag hade ingen specifik kontroll över dem den kvällen.Åklagaren kom in på Peter Mangs vapenintresse och fick långa svar om tekniskt intresse, ombyggnader och vapendelar. – Jag tycker om att experimentera och sedan undersöka resultatet. Hur det fungerar, hur det inte fungerar och hur man kan få det att fungera. När det gäller fynden av tomhylsor berättade Peter Mangs att hans hylsor ligger på skjutbanor i åtminstone hela västra Skåne och vem som helst kan ha plockat upp dem.Han antydde också att både vännen och barndomskamraten, som han erkänt brotten för, kan ligga bakom någon slags konspiration mot honom. Att de försöker sätta dit honom "för de brott de begått"– Om de säger saker om mig och anförtror sig till er kan de anförtro sig om de brott de har begått också. Alla försök från åklagaren att få Peter Mangs att vara lite mer konkret bemöttes dock med:– Inga kommentarer.Däremot pratade Peter Mangs gärna om att han tycker om att röra sig i staden, både maskerade och beväpnad. Bland annat nämnde 40-åringen att han gått fram till en polis med ett skarpladdat vapen i handen. Och vid ett annat tillfälle promenerade han beväpnad in på en bank.Allt handlade om andrenalinkontroll – att inte bli nervös, förklarade Peter Mangs. – Den trygghet som finns i Sverige har fördelar, men jag har tyckt att det är beroendeframkallande. Människor blir nervösa och rädda för de mest bagatellartade saker. Människor är inte fria nog att hantera situationer som har sitt ursprung i naturen. Peter Mangs tittade mot åklagaren och sade att "nu blev det intressen". Därpå fortsatte han att berätta om sitt intresse om att konfrontera rädsla och auktoritet, och att hålla sitt lugn. – En gång i tiden var folk rädda när de gick in i kyrkan. Den rädslan gav kyrkans maktstruktur mer makt. Det har varit intressant för mig att frigöra mig från det. Håkan Larsson frågade sedan om alla adresser och listor Peter Mangs hade i lägenheten.Svaret blev att det handlade om olika rörelsescheman som han har rört sig efter. – Jag är en person, jag få vara hur märklig jag vill. Vidare medgav Peter Mangs att han kartlagt kriminella. – Det var ett intresse. Jag skulle inte göra något med informationen. Jag måste inte ha ett syfte. Jag bara kartlägger. Enligt åtalet har Peter Mangs erkänt till vännen och barndomskamraten, plus en kriminalvårdare och en psykolog. Fast det ville han inte prata om.– Jag har sagt mycket. Ibland var det bara en test.Men Peter Mangs medgav att han trodde psykologen hade tystnadsplikt. Frågorna om erkännandena fick emellertid Peter Mangs att tala om tiden på häktet.– Jag trivs hos Kriminalvården. Jag känner mig väldigt inspirerad inför den utsikten. Det var inte så speciellt intressant att leva det vanliga livet. Åklagaren undrade också hur Peter Mangs tycker att bevisningen mot honom ser ut. Men han hann inte svara.– Det skall tingsrätten bedöma, avbröt rättens ordförande Lennart Strinäs.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.