Annons

”Svenskarna räddade mitt liv”

Malmö – Jag känner igen så många platser i Malmö när jag går omkring.
Malmö • Publicerad 17 juni 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Överläkare Agneta Troilius och Ira Shevchuk har ett speciellt förhållande efter alla år av behandlingar och efterföljande forskning och medicinska framsteg. Foto: Joakim Stierna
Överläkare Agneta Troilius och Ira Shevchuk har ett speciellt förhållande efter alla år av behandlingar och efterföljande forskning och medicinska framsteg. Foto: Joakim Stierna

– Jag känner igen så många platser i Malmö när jag går omkring. Jag får också många minnen, som att pappa sov där och att jag satt på den platsen, sade Ira Shevchuk.Hon har rest till Malmö för att inviga en internationell konferens, med 505 läkare från 44 länder, om kärlmissbildningar och tumörer.

Att läkarna samlas i Malmö denna helg är ett direkt resultat av behandlingen av Ira Shevchuk. När hon kom till Universitetssjukhuset Mas i mitten av 1990-talet, bildades ett team med läkare med olika specialkompetens. Det var hudläkare, plastikkirurger, käkkirurger med flera och genom att var och en bidrog med sin kunskap lyckades de rädda Ira Shevchuk och återställa hennes ansikte.– Det var 18 år sedan hon kom till oss, vår lilla bebis, för första gången. I alla år har hon sedan varit en symbol för oss och vi har behållit kontakten. Jag har till exempel varit och besökt hennes familj i Ukraina, säger Agneta Troilius, docent och överläkare.Teamet på Mas har sedan dess vuxit till ett internationellt nätverk av läkare.

Annons

Ira Shevchuk gick själv upp på scen under öppningsceremonin och överräckte en sjal med ukrainska mönster, som hon själv sytt och broderat, till Agneta Troilius.– Jag är Ira. Jag kom hit för att säga tack. Svenskarna samlade in pengar för att rädda mitt liv. Utan den insatsen hade jag inte stått här. Missbildningen växte fort. Mina föräldrar gick till olika läkare, men inget hjälpte. Den dödade mig långsamt. Den växte mot mina ögon, mina öron och ner i min hals, sade Ira Shevchuk.

När de församlade läkarna, som precis sett bilder av hur hon såg ut när hon kom till Sverige, såg den unga, friska kvinnan självsäkert tala från scenen, var inte många ögon torra. Ira Shevchuk har i dag pojkvän och har bestämt sig för att bli lärare. – Mitt liv är helt normalt. Jag går i skolan fortfarande. En dag vill jag bilda familj, sade hon.På plats fanns även Bo Wallenberg från Skandinaviska barnmissionen, som hade en speciell reflektion kring Ira Shevchuks återbesök.– Detta är första gången hon kommer hit utan smärta, sade han.

Han kommer ihåg som i går hur han hittade henne i Ukraina då hon bara var två år gammal. Han besökte ett barnhem, där det fanns ett 20-tal döende barn. Ira Shevchuk bodde inte på barnhemmet, men hennes desperata föräldrar hade smugglat in henne i hopp om att hon skulle få hjälp.– Jag blev chockad när jag såg henne. Jag tänkte att "herregud, jag kan inte lämna henne här", sade Bo Wallenberg.Med på resan fanns en reporter från Aftonbladet. Kvällstidningen började skriva om Ira Shevchuk och läsarna skickade in pengar. Fler medier hakade på och det engagemang som visades finansierade den dyrbara behandlingen.

– Ira innebar också ett genombrott för Skandinaviska barnmissionen, som innan denna händelse var en relativ okänd organisation. Det fanns tre personer som det räckte med att säga förnamnen på vid den tiden – all visste vem det var: Victoria, Carola och Ira. – Nu har vi vuxit och hjälper 300 000 människor, lika många som alla invånare i Malmö, i Ukraina, sade en stolt Bo Wallenberg.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons