Annons

Omsorgen fick inga löften om pengar

Hässleholm Omsorgsnämnden har fortfarande inte fått några garantier för att kommunledningen ska ta ansvar för kostnaderna om lägenheterna inte kan hyras ut.
Hässleholm • Publicerad 18 september 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Omsorgsnämndens förre ordförande John Bruun (FP) blev upprörd när han fick kännedom om hyreskontrakten för trygghetsboendet. Arkiv: Ulrika G Ottvall
Omsorgsnämndens förre ordförande John Bruun (FP) blev upprörd när han fick kännedom om hyreskontrakten för trygghetsboendet. Arkiv: Ulrika G Ottvall

Omsorgsnämnden har fortfarande inte fått några garantier för att kommunledningen ska ta ansvar för kostnaderna om lägenheterna inte kan hyras ut.–Vi har inte pratat konkret om det än, säger omsorgsnämndens nya ordförande Lina Bengtsson (M).Det börjar bli bråttom eftersom det snart är dags att fastställa budgeten för 2013.Lina Bengtsson är dock hoppfull.–Det verkar inte som att de i kommunledningen är helt oävna, säger hon. Men nu är det först vårt gemensamma ansvar att få lägenheterna uthyrda.Hittills är kontrakt tecknade bara för tio av de 72 lägenheterna.Lina Bengtsson berättar att en arbetsgrupp inom kort ska tillsättas för marknadsföring av huset.

John Bruun har inte hunnit läsa hela revisorernas tuffa kritik i rapporten om trygghetsboendet, men bekräftar att han inte fick information om väsentliga delar i projektet i tid.Först i april fick han se hyresavtalen som kommunstyrelsens ordförande Urban Widmark (M) undertecknat redan ett år och fyra månader tidigare och där kommunen, i praktiken omsorgsnämnden, förband sig att betala hyror för de 72 lägenheterna i 15 år.–Jag har aldrig förstått att kommunstyrelsen skulle stå för kostnaden, jag hade ingen aning om var det skulle landa och tänkte att det skulle aldrig gå, säger John Bruun.När han fick kännedom om hyresavtalen var det mer än de höga hyresnivåerna han undrade över.–Jag tyckte inte att avtalen var fördelaktiga för oss, till exempel förstod jag inte varför vi skulle betala särskild hyra för trapphusen, säger han.Han kände sig överkörd när det gällde trygghetsboendet och det var en av anledningarna till att han avgick, även om det inte var den enda.Han berättar att han bara var med på två möten och ett telefonmöte med Kunskapsporten om utformningen av lägenheterna.–De mötena handlade mest om hur lägenheterna skulle utformas för att uppfylla länsstyrelsens krav på trygghetsboenden, förklarar han.

Omsorgsförvaltningens tjänstemän, som deltog i fler möten, rapporterade också till omsorgsnämndens arbetsutskott. Men där diskuterades inte kostnader.–Det är inte säkert att de var medvetna om kostnadsnivån eller att de kunde påverka den,, säger han.John Bruun är trots allt tveksam till att Urban Widmark får så hård kritik av revisorerna.–Jag tycker nog inte att det är rimligt att hänga ut en enda person på det sättet, säger han och är för egen del besviken på hela kommunstyrelsen och framförallt presidiet.Han medger att han borde gjort mer för att påverka projektet.–Men det är inte lätt när man inte fått tillräcklig information, jag trodde att vår uppgift främst var att se till så att utformningen uppfyllde kraven, säger han.Urban Widmark å sin sida hävdar att kommunledningen visst lovat kompensera omsorgsnämnden för merkostnader i trygghetsboendet.–John Bruun har missförstått, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons