Annons

Drogade sina offer

Hässleholm Tillvägagångssättet har varit i det närmaste identiskt.
Hässleholm • Publicerad 21 mars 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Tillvägagångssättet har varit i det närmaste identiskt. Rånarna utgav sig för att vara en kvinna på en av internets kontaktsidor. Sedan lade de upp ett foto på en vacker kvinna och angav ett falskt namn.

Ibland sökte de företrädesvis efter män med samma etniska tillhörighet.När rånarna fick kontakt med någon bestämde de träff med vederbörande, i några fall ringde kvinnan plötsligt och berättade att hon befann sig i närheten – "av en händelse".Flera av männen reagerade när det dök upp två kvinnor på den första träffen. Och att ingen av dem liknade den vackra kvinnan på fotot.Men de bjöd ändå hem kvinnorna.Vissa bjöd kvinnorna på kaffe, andra gjorde drinkar. Gemensamt för alla var dock att kvinnorna lyckades spetsa offrens drinkar med rohypnol eller en liknande drog.

Annons

När offren vaknade, flera timmar senare, hade rånarna tömt deras bostäder på värdesaker.Vid merparten av rånen hann rånarna även med att diska koppar eller glas samt ta med sig cigarettfimpar – för att polisen inte skulle kunna säkra fingeravtryck eller dna-spår.Fast de slarvade vid ett par tillfällen. Polisen säkrade fingeravtryck på en plats och fick en dna-träff från ett tappat hårstrå på en annan. Dessutom kunde merparten av offren lämna riktigt bra signalement.Vid 21-tiden på kvällen den 22 december hade polisen indikationer på att rånarna skulle dyka upp i Vinslöv. Där det satt en 65-årig man och väntade på att få besök av kvinnan han träffat på nätet (se faktaruta).

En polispatrull upptäckte rånarnas bil och grep två kvinnor samt två män. Samtliga anhölls och häktades senare.Kvinnorna är 28 respektive 32 år och männen är 35 respektive 57 år. Den sistnämnde har tillfälligt uppehållstillstånd i landet, medan övriga varit här på tillfälligt besök.Vid husrannsakan i kvartettens gemensamma bostad i Vittsjö påträffades stora delar av bytet från de olika rånen.På måndagen åtalades de misstänkta rånarna, vid Malmö tingsrätt, för sju grova rån, två försök och en förberedelse till grovt rån. Kvinnorna åtalas som huvudgärningsmän, medan männen agerat chaufförer.

– Brotten är grova eftersom man genom att försätta målsäganden i vanmakt utsatt honom för livsfara, visat synnerlig råhet samt på ett hänsynslöst sätt utnyttjat målsägandens skyddslösa och utsatta ställning, skriver åklagaren.Han yrkar att alla fyra skall utvisas på livstid ur landet.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons