Annons

Björnen Gloks spillning ska skrämma vildsvin

Höör Idén kommer från Höörs kommunalråd Anna Palm (M), som oroats över de allt tätare rapporterna om vildsvin som bökar sönder folks trädgårdar och skrämmer slag på hundägare på rastningspromenad.
Höör • Publicerad 12 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
nytillträdda chef Karin Wikström ska låta undersöka om spillning från djurparkens rovdjur
nytillträdda chef Karin Wikström ska låta undersöka om spillning från djurparkens rovdjur

Idén kommer från Höörs kommunalråd Anna Palm (M), som oroats över de allt tätare rapporterna om vildsvin som bökar sönder folks trädgårdar och skrämmer slag på hundägare på rastningspromenad.Om vildsvinen märker doften från farliga djur i närheten så håller de sig borta, är tanken.– Det låter som en spännande idé, ett miljövänligt experiment som vi gärna ställer upp på. Men det finns saker vi måste undersöka först. Det här är på ett tidigt stadium, säger Skånes Djurparks nya verksamhetschef Karin Wikström som gärna vill räta ut en del frågetecken innan projektstart:En sak som måste kollas rör djurparasiter. Om det visar sig att vargspillning är det bästa rovdjursalternativet så måste avföringen analyseras från djurparkens fyra, ryska ungvargar. Samma parasiter går i både hund och varg. Men hur ofta måste analyserna utföras? Vad kostar de? Vem ska göra det?Kanske är det så att björnar har en mer avskräckande effekt på vildsvin. Hur mycket kan i så fall djurparkens björnpar Glok och Ester bidra med.Andra djur att välja på i djurparkens fauna är järvar och mårdhundar.Höörs kommun har kämpat mot vildsvinsinvasionen i ett antal år.En vildsvinsfälla som använts på Höör väster sedan i fjol har nyligen blivit förbjuden i Sverige.Fällan är utformad som en bur som slår ner över vildsvinsungen, men den har sina nackdelar. Det är bara vildsvinskultingar som får fångas in. Om en ledarsugga går i fällan så kan det få effekten att locka fler vildsvin.Det är ju inte heller meningen att små människobarn ska hamna i vildsvinsfällan av misstag.

Även Höörs miljöinspektör Claes Paulsson säger att tanken med spillningsbehållarna är intressant och är redo att testa.– Men jag pratar till exempel gärna med någon från länsstyrelsen för att optimera försöket.Karin Wikström är headhuntad för att få fart på Skånes Djurparks slumrande marknadsföring och krisande ekonomi. Och skulle inte tacka nej om det visade sig att rovdjursspillning gick att sälja som motmedel mot vildsvinsinvasioner.– Vi är öppna för alla idéer, så längre vi följer lagar och regler! säger Karin Wikström.Varför har då vildsvinen blivit så många i Mellanskåne?Bland kommunerna finns en irritation mot de stora Mellanskånska godsen, som enligt uppgift lockar till sig vildsvinen genom att vräka ut mat på vintrarna. Skälet stavas jakträtter. Sådana kan säljas till hugade jägare för en rundlig slant om det finns djur att skjuta av på markerna.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons