Annons

Oro när Solbrinken flyttas till sjukhuset

Hässleholm För en vecka sedan informerades personalen på Solbrinken om planen att flytta vårdcentralen till sjukhusområdet.
Hässleholm • Publicerad 23 november 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Att flytta Solbrinken är ingen bra idé
Att flytta Solbrinken är ingen bra idé

För en vecka sedan informerades personalen på Solbrinken om planen att flytta vårdcentralen till sjukhusområdet.– Mottagandet var övervägande positivt, säger Marie Lindell som är verksamhetschef.Hon menar att flytten inte innebär några försämringar.– För patienterna innebär det bara att vi flyttar 500 meter. Vi ser bara att detta är positivt för patienterna.Enligt tidningens uppmätning rör det sig snarare om en kilometers skillnad för patienterna. Utanför vårdcentralen träffar tidningen flera som bor i området Ljungdala, och som har invändningar mot flytten av Solbrinken.– Jag tycker inte det är en bra idé. För gamla människor och barn blir det svårare att ta sig dit. En vårdcentral ska ligga där man bor, säger Gjevat Spahijaj, som bor i Ljungdala.

Han och hans fru besöker ofta Solbrinken. Att de nu måste ta sig längre bort vid varje besök är besvärligt, menar han.Även 29-åriga Malin Gustafsson är bekymrad.– För mig spelar det ingen roll, men det är synd om de äldre som bor i detta området och som har svårt att ta sig till sjukhuset.Ingegerd Nilsson har bott i området under många år och är bekymrad över nyheten om flytten.– Alla sådana här centraliseringar innebär nackdelar. Det är säkert många som tycker det blir besvärligare att ta sig dit.Att flytta vårdcentraler in på sjukhusområdena är en del av ett större regionalt projekt.Syftet är att minska trycket på akutmottagningarna och skapa möjligheter till samarbete mellan vårdcentraler och sjukhusens specialistläkare, uppger Anna Gianuzzi, kommunikationschef på Skånevård Kryh.

Hon menar att många som söker till akutmottagningen i många fall skulle kunna besöka sin vårdcentral istället.– Istället för att uppfostra patienterna ska vi erbjuda hjälpen där de faktiskt söker.Genom att flytta vårdcentraler till sjukhusen gör man det möjligt för patienter att träffa en specialistläkare vid samma tillfälle.– Det här är inget sparförslag utan gör vården mer tillgänglig för patienterna.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons