Annons

”Jag gillar att låtarna sitter ihop”

Kultur och Nöje 3P.
Publicerad 26 november 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Canary Islands texter skiljer sig rejält från Animal five-låtarna om man frågar Martin von Inghardt. - De handlar om folk i bandet
Canary Islands texter skiljer sig rejält från Animal five-låtarna om man frågar Martin von Inghardt. - De handlar om folk i bandet

3P. Ja, vad är det? Något ganska skämtsamt egentligen om man frågar sångaren i bandet, Martin von Inghardt. Men rent konkret är det tre låtar som helt enkelt sitter ihop i en enda ljudfil. – Det är något ironiskt över att alla hela tiden ska göra något nytt. Så då kom vi på det här. 3P, säger Martin.

Bandets 3P har fått den långa titeln ”Canary Island Baby Pamela Sons of Beaches”. Helt enkelt de tre låtarnas titlar ihopsatta till en.– Det är lite roligt tycker jag, under Animal five-tiden släppte vi minialbum genom Universal. Sedan släppte Robyn helt plötsligt tre minialbum. Vi får väl se om någon hakar på oss och släpper en 3P, haha. Robyn igen kanske?

Annons

Men något måste du ju ändå gilla med formatet?– Ja, jag gillar att låtarna sitter ihop. Jag märker hur jag själv lyssnar. Man har ändrat sina vanor och jag har missat många jäkligt bra låtar. Som när jag hör en låt och tänker, jaha, var den här låten med på den skivan? Då hatar jag mig själv för att jag inte har orkat ge ett album den uppmärksamheten. Så nu tänker jag, om man inte kan fokusera och ge nio minuter av sin tid, som vår 3P varar, ja då kanske man inte ska lyssna på musik?

Varför just tre låtar?– Vi tyckte det var lagom helt enkelt, och så har det förstås en del med privatlivet att göra. Förr var det annorlunda när vi kunde hänga i replokalerna och leka, nu är det jäkligt uppstyrt. Men vi skriver ju fler låtar än så. Det är skönt att slippa hetsen.

Planen är att släppa en 3P tre gånger om året.– Vi bokar in tre inspelningar om året, en i februari och sedan till sommaren och vintern. När det är dags sätter vi upp grejerna i studion på fredagskvällen, kollar ljud och spelar in allting under lördagen, och sedan på onsdagen mixas det. Klart! Det är grymt praktiskt, men ganska långt i från Animal five som mest flummade runt, söp och hade sig.

Jaså, men varför lade Animal five av egentligen?– Mattias (Stålnacke) som var gitarrist, flyttade till Afrika. Och jag själv var rätt trött på att skriva Animal five-musik. Jag kunde liksom inte längre, jag hade växt ur det. Så jag sa det till resten av bandet och då såg vi chansen att faktiskt göra något nytt och tog in en ny kille för Mattias, som också heter Mattias (Norén). Haha.

Det låter ju väldigt praktiskt! – Ja verkligen, det var bara att byta ut ansiktet på pressfotona, haha. Men ja, då blev vi Canary Islands.

Varför just det namnet?– Jag vet faktiskt inte. Eller, jag vill inte hålla på att dissa, men det var ett liknande band som har ett väldigt töntig namn, och då tänkte vi att vi också skulle kunna ta det. Så vi heter Canary Islands när vi släpper material på engelska och kallar oss Kanarieöarna när vi gör låtar på svenska.

Har du varit på Kanarieöarna?– Ja, jag och Jesper i bandet var väl 16-17 år är vi åkte dit och söp. Det var vår första charterresa utan mamma och pappa. Tyvärr känns det som att Kanarieöarna är lite bortglömt nu, nu är det Thailand som har tagit över. Men vet du vad det fina är?

Nej ...– När vi skulle göra merchandise. Det var bara att ringa turistrådet där och säga att vi ville ha 100 t-shirts och muggar med Kanarieöarna-tryck, haha.

Praktiskt där också! Men om vi pratar om de tre låtarna, någon kommentar om dem?– Canary Island Baby är en flirt med Lou Reeds ”Coney Island Baby”. Men vi gjorde den innan han gick bort. Vila i frid, Lou Reed.

Canary Islands 3P finns på både Spotify (här hittar du den) och Itunes.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons