Annons

I Tykarpsgrottan har julen gått under jord

Hässleholm När stormen Sven fortsatte rasa ovan jord var det många som tog sig ner till underjorden för att besöka Skånes troligen enda julmarknad under jord.
Hässleholm • Publicerad 7 december 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Trollet Tufsa roade Hugo
Trollet Tufsa roade Hugo

När stormen Sven fortsatte rasa ovan jord var det många som tog sig ner till underjorden för att besöka Skånes troligen enda julmarknad under jord.– Miljön betyder nog mycket för att folk kommer hit, säger grottans ägare, Anna Axelsson.Förra året gjorde den uppskattade julmarknaden comeback och i år drog man igång redan på fredagen, för att fortsätta under lördag och söndag.

Levande ljus som står uppställda i gångarna skapar en varm stämning, trots att det bara är åtta grader varmt i grottan.– Miljön är helt fantastisk, säger hobbysmeden Anders Philipson som är en av försäljarna.På bordet har han bland annat smidda ljusstakar, som han arbetat fram i Vinslövs smedja där han håller till.Andra utställare erbjuder hemstickat, korv, julgodis och annat som hör en julmarknad till.Ett 20-tal utställare finns nere i gruvan plus några som har sina bord uppställda ovan jord.

Annons

Under helgen, när marknaden har öppet mellan 11 och 16, kan alla barn även få en tur med Islandshäst.Under fredagskvällen fylldes grottan snabbt och många barnfamiljer hade letat sig hit. Trollet Tufsa underhåller både stora och små med sin sång och sin mimik.Den som vill träffa tomten får anstränga sig lite mer. Barnen får krypa genom en smal tunnel, för att komma ut till en större sal där tomten tar emot önskelistorna.

En och annan tvekar lite, innan de tar sats för att krypa in till den väntande tomten.– Det är stor mysfaktor här under jord, säger André Johansson som var på plats med sina två barn och flickvännen.Satsningen att dra igång på fredagen är ett test. Faller det väl ut fortsätter man starta redan på fredagen även nästa år och även ta emot grupper som kommer med buss under dagen.Men utrymmet där man kan ha marknad är reducerat. I delar av grottan sussar nämligen fladdermöss, som gått i vinteride.– Vi är lite begränsade och kan bara hålla till där vi vet att de inte finns, säger Anna Axelsson.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons