Jasmina Djapanovic. Arkivbild

Stjärnan får stanna här

Handboll Sent på måndagen kom beskedet. H65:s Jasmina Djapanovic har fått permanent uppehållstillstånd.
– Äntligen kan jag slappna av med vetskapen att jag kommer bli svensk, säger hon.

I april 2013 sökte Djapanovic, ledarinna i elitseriens skytteliga, om permanent uppehållstillstånd. Nio månader senare, efter artiklar och reportage i media samt påtryckningar från H65-hövdingen Jan Hansson kom beskedet. Djapanovic får stanna.
– Jag trodde inte att det var sant och skrek rätt ut när Jan gav mig beskedet, jublar Nina.
Rent praktiskt innebär det att hon får stanna i landet så länge hon vill. Och det var dessutom ett nödvändigt hinder att passera för att kunna ansöka om svenskt medborgarskap. Något som i sin tur har ytterligare viss handläggningstid – så svenskt landslagsspel är inte aktuellt riktigt ännu.
– Äntligen kan jag slappna av. Och nu kan jag även resa runt i Europa hur mycket jag vill, fortsätter Nina.
Hon syftar på helgens Europacupmatch (Challenge Cup) mot Sokol Poruba i Tjeckien. I förra spelrundan tvingades hon stanna hemma när H65 slog ut holländska Westfriesland.
Landslagsledningen har visat intresse för 28-åriga Djapanovic tidigare, men sedan förbundskapten Klingvall slutat råder viss osäkerhet kring den saken. Just nu är hon i färd med att omförhandla sitt kontrakt med H65, klubben hon spelat i sedan hon kom till Sverige 2006.
– Jag vill avsluta min karriär i H65, den saken är klar. Sedan får vi se om möjligheten kommer att spela som proffs ute i Europa. Kommer det ett riktigt bra erbjudande den närmsta tiden får jag överväga saken noga.
Var är hemma för dig?
– Det är nog Sverige.
H65:s starke man Jan Hansson andas ut.
– Det har varit en lång kamp och när Nina nu fått sitt uppehållstillstånd känns det nästan overkligt. Jag är mycket glad för hennes, och föreningens, skull.