Annons

Deras arbete för bygden prisades

GLIMÅKRA Sol-Britt och Inge är Glimfondens stipendiater
Publicerad 17 april 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
FOTO: JAN BENGTSSON
FOTO: JAN BENGTSSON

I år utsågs inte Glimfondens stipendiat. I år utsågs Glimfondens stipendiater. För första gången presenterades nämligen två stipendiater som levde upp till kriteriet ”en skötsam person som utfört eller utför arbete till gagn för hembygden.”Duon prisades vid Glimåkra hembygdsförenings årsmöte.

Sol-Britt Svensson har i tio års tid drivit den populära mötesplatsen Trollebo. På Västergård samlas seniorer och tar en fika, umgås och njuter av gemenskapen. Dessutom erbjuds det någon form av underhållning.När Trollebo nyligen firade sitt tioårsjubileum var det absolut fullsatt i lokalen och när Sol-Britt blickade ut över de 100 gästerna sa hon:– Jag trodde aldrig det skulle bli så stort, det är ofattbart.I dag, på skärtorsdagen, är det för övrigt påskbuffé på Trollebo och det är – naturligtvis – Sol-Britt som håller i trådarna.

Inge Olofsson är mannen som ser till så att Sporrakulla och hembygdsgården i Drakeberga är i toppskick. Han snickrar och lagar och röjer och planerar och utför trädgårdsarbete och underhållsarbete och jagar sorkar och ... ja, allt. Han ställer alltid upp och, som Hans Dahné i hembygdsföreningen konstaterar, ”han gör det förbaskat bra, hur ska allt fungera när Inge inte orkar?”.Men Inge själv är ser sig inte som oersättlig.– Jag kom med i verksamheten under Nils Baltes ordförandeskap och arbetade med dem som då kunde allt och man ställde samma fråga. Men det visade sig att det fungerade utan dem, så det kommer att fungera bra även utan mig. Det finns ingen anledning att oroa sig för framtidens skötsel, menar han.Hembygdsföreningens representanter slog fast att det var två synnerligen värdiga stipendiater som prisades.– Det är ju verkligen personer som utför arbete som är till gagn för hembygden, konstaterar Hans Dahné.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons