Ferrando och Dorabella samt Fiordiligi och Guglielmo i nya dokusåpan Alla gör det! Eller

Nytt grepp på känd opera

Nöje Mozarts Cosi fan tutte har fått en helt ny kostym i Skånska Operans uppsättning, som har premiär i helgen. Borta är den föga trovärdiga 1700-talshistorian, istället utspelar sig en dokusåpa i nutid, där publiken avgör slutet.

Här spelar Skånska Operan

Bäckaskogs slott: 5, 6, 7 juli
Hovdala slott: 11-12 juli
Krapperups Borg (musikhallen): 15-16 och 19-20 juli
Kalmar slott: 22-23 juli
Jordberga slott: 26-27 juli
Limhamns Folkets Hus: 29-30 juli
Borgeby slott: 1 och 3 augusti
Ystad teater: 5-6 augusti
Palladium i Malmö: 9. 10 och 12 augusti

 

 

I originalversionen av Mozarts Cosi fan tutte berättar Don Alfonso för de två unga männen Guglielmo och Ferrando (som sjungs av Jens Persson och Kalle Leander) att alla kvinnor är otrogna. För att bevisa motsatsen klär de ut sig och lägger an på sina flickvänner, som förstås faller som furor, vilket leder till en lång rad förvecklingar.
– Vi tyckte att det var lite omodernt, säger Åsa Jensen, Skånska Operans producent.

I den här versionen kretsar handlingen istället kring dokusåpan Alla gör det! Don Alfonso (Samuel Jerrick) har blivit en slemmig tv-programledare, beredd att göra nästan vad som helst för höga tittarsiffror och Despina (Lisa Löfquist), som vanligtvis är kammarjungfru, har fått bli hans assistent.
Guglielmos och Ferrandos flickvänner Fiordiligi (Eva-Lotta Ohlsson) och Dorabella (Jenny Hertzman) är modebloggare (på www.supersnygga.wordpress.com kan man läsa deras blogg) och de båda paren anmäler sig till dokusåpan, där första pris är en halv miljon kronor.

Själva föreställningen utspelar sig dels i det lyxiga hus där dokusåpadeltagarna bor, dels i tv-studion där Don Alfonso leder programmet, inför en studiopublik som består av den riktiga publiken.
– Det är ett jätteroligt koncept, det enda sättet att få den här historian att fungera dramaturgiskt vill jag påstå. Det känns helt naturligt att göra Cosi på det här sättet, även om det inte gjorts förut, säger Kalle Leander.
Både han och de andra är vana vid att handlingen i stora operaverk flyttas, men inte i den här utsträckningen. Att det blivit till det bättre är dock alla strålande överens om.
– Det gör det ofantligt mycket roligare att spela, säger Jens Persson.

Hur slutar då det hela? Ja, det avgör publiken, genom en omröstning.
– Vi öppnar upp för fyra olika slut, vilket gör att vi alla kommer att vara väldigt mycket mer på tårna. Vi har ju ingen aning om vilket publiken väljer, säger Jenny Hertzman.
Även om handlingen är flyttad innebär det inte att operakännaren behöver vara orolig. Vare sig ord eller toner är förändrade.

– De som kan sin Cosi kommer att känna igen sig, säger Eva-Lotta Ohlsson.
Just nu pågår de sista finslipningarna inför premiären, som är på lördag på Bäckaskogs slott. Och alla sångarna ser fram emot premiären.
– Vi har jobbat hårt, men nu vill vi bara köra och få respons. Man är som en häst som står och stampar och bara längtar efter att få springa, säger Jenny Hertzman och skrattar.

Här spelar Skånska Operan

Bäckaskogs slott: 5, 6, 7 juli
Hovdala slott: 11-12 juli
Krapperups Borg (musikhallen): 15-16 och 19-20 juli
Kalmar slott: 22-23 juli
Jordberga slott: 26-27 juli
Limhamns Folkets Hus: 29-30 juli
Borgeby slott: 1 och 3 augusti
Ystad teater: 5-6 augusti
Palladium i Malmö: 9. 10 och 12 augusti