Annons

Vill göra karriär som regissör

Kultur och Nöje Prisbelönte Caroline Ingvarsson satsar på eget filmskapande.
Publicerad 6 juli 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Caroline Ingvarsson vann manustävlingen Efter Bergman för manuset till kortfilmen Under rymdskeppet.
Caroline Ingvarsson vann manustävlingen Efter Bergman för manuset till kortfilmen Under rymdskeppet.

I april vann hon Pixel Talent i Ystad, Sveriges tredje största kortfilmspris, för Hundvakten. Med samma film kom hon senare även tvåa i dokumentärfilmsklassen vid USA:s största internationella kortfilmsfestival Palm Springs Short Fest. Beskedet om att hon även kammat hem manustävlingen Efter Bergman, för manuset till Under rymdskeppet, och 140 000 kronor i produktionsstöd fick hon i maj, en månad innan det offentliggjordes på Bergmanveckan på Fårö för två veckor sedan.– Det känns helt otroligt. Efter Bergman-priset betyder väldigt mycket. Det sätter press på en, nu måste man göra något jäkligt bra, men det känns väldigt kul, säger Caroline Ingvarsson.– Ingmar Bergmans verk var en stor del av min barndom. Jag var besatt av hans filmer och svartvita filmer. Som alla tyckte jag mycket om Fanny och Alexander och Scener ur ett äktenskap.

Att juryn skulle ta emot manuset till Under rymdskeppet så bra förvånade henne.– Många har ifrågasatt ämnet och det skapar mycket diskussion. Men det tycker jag om.Under Rymdskeppet handlar om vänskapen mellan 15-åriga Julie och Paul, som är i 40-årsåldern. - Jag vill undersöka vänskapsrelationen mellan en ung tjej och en medelålders man samt samhällets syn på den, säger Carolina Ingvarsson.

Annons

Filmens namn Under rymdskeppet har hon hämtat inspiration från Malmö, där hon även är uppvuxen.– När jag var liten och åkte till ridskolan såg jag Malmö vattentorn och jag tyckte att det såg ut som ett rymdskepp. Många tänker nog inte på det när de tänker på en symbol för Malmö, utan mer på bron. Man tar vattentornet lite för givet.

Intresset för film fick hon tidigt. Hennes pappa, som jobbade som pressfotograf i många år, har varit en stor inspirationskälla.– Hans bilder var fascinerande, men jag kommer ihåg att jag undrade om sekunderna efter att bilden togs.Men länge var det musikalvärlden som hon trodde att hon skulle hamna i.– Jag stod på scen under många år och trodde att jag skulle hålla på med det.

Att bli skådespelare har dock aldrig lockat henne.– Jag är livrädd för att stå framför kameran, men att stå på scen får jag en adrenalinkick av. Därför är det viktigt när jag gör dokumentärer att jag kan få de som medverkar bekväma.Första filmen, en dokumentär, gjorde hon på gymnasiet. Men det var i Australien, dit hon åkte för att backpacka och sedan blev kvar, som hon förstod att hon ville jobba med film. Hon studerade på Sydney Film School och började jobba bakom andra filmmakare för att få mer kunskap om industrin.Där gjorde hon även fem-sex kortfilmer, mestadels dokumentärer, men även en spelfilm.– Intresset för filmskapandet växte ur dokumentärer, men i dag fascineras jag av båda formerna och att få berätta personliga historier med en samhällssynvinkel.

För drygt två år sedan bestämde hon sig för att flytta hem till Sverige och Malmö.– Jag flyttade hem för att jag insåg att jag älskar svensk film. Vi har så många kultfilmer, av bland andra Bergman, Roy Andersson och Lukas Moodysson. Jag vill också skapa här hemma.

Första jobbet i Sverige blev med tv-serien Bron.– Jag jobbar just nu så mycket det bara går som filmarbetare, det är den bästa skolan och fruktansvärt roligt. Bron har etablerat mig som filmarbetare och jag har lärt känna många inom Filmskåne.Men nu vill hon satsa mer på sitt eget filmskapande.– Just nu är det en underbar känsla att folk tror på projektet och vågar satsa på mig. Nu vill jag ta det där klivet och försöka göra det till en karriär.

I augusti börjar Caroline Ingvarsson och hennes team att spela in Under rymdskeppet i centrala Malmö.– Det vore kul att bli antagen till Göteborgs filmfestival och även få visa filmen på Pixel nästa år och på Bergmanveckan. De har gett ett sådant enormt stöd till filmen. Men nu väntar ett halvår av mycket jobb för att få filmen klar.

Samtidigt jobbar hon med ett långfilmsprojekt och som inspelningsledare på en novellfilm.– Det är nog så jag är. Står jag still för länge så börjar jag analysera för mycket.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons