Annons

Fin dag för skådning

Hässleholm Havsörnar, tornfalkar, ladusvalor på väg till Afrika och så tranor, det kanske allra tydligaste hösttecknet.
Hässleholm • Publicerad 24 september 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är kallt, men klart och härligt och fler än vanligt har samlats vid Finjasjöns Slingra dig för att se på fåglar. Samtliga skådare är medlemmar i Göingebygdens Biologiska Förening, men arrangemanget är öppet för alla. – Där borta sitter en havsörn, säger Arne Gustavsson och pekar bort mot skogsranden.

I hans kikare syns fågeln med sin gula näbb och Arne berättar att just färgen på näbben gör att de kan veta att det är en gammal havsörn. Två stycken har synts till och snart kommer den ena seglande över sjön, väl synlig för blotta ögat. – Och så har vi haft ett gäng ladusvalor som är på väg till Afrika, berättar Arne. Den som håller i föreningens fågelgrupp är Håkan Winqvist och han är nöjd med dagens ”fångst”. – Vi har sett ovanligt många arter. det brukar det vara vid den här tiden på året, men det beror nog också på det fina vädret. Även om havsörnen är den ovanligaste fågeln för dagen, ses den ganska ofta, berättar Håkan. – Här är bra förutsättningar eftersom det finns mycket mat. Under de två timmarna skådningen pågår ropas det lite då och då ut fågelnamn, där syns en ormvråk, en nötskrika, en häger och skarvar skyndar över vattenytan. Det finns gott om svanar, grågäss och gråtrutar.

Annons

Längst in på Slingra dig står Marianne Sachs-Johansson och Karin Karlén och tittar i var sin kikare. Båda njuter av morgonen. – Jag är ute ofta i naturen och blir nyfiken och vill lära mig mer. Och det här med fåglar är intressant, tycker jag, säger Karin. – Jag åker gärna ut en stund före jobbet, det är så avkopplande, säger Marianne. Att vara med i en förening där det finns en stor kunskap är roligt, tycker de. Det finns hur mycket som helst att lära. Och de gillar hela området vid Finjasjön och Hovdala. – Här är fint och borde utökas än mer. Det är många som inte bor i kommunen som åker hit, säger Marianne.

Plötsligt hörs ett karakteristiskt läte högt upp i skyn och snart syns det stora strecket av tranor. Det betyder att hösten är på väg.De två fågelskådartimmarna är över för den här gången. Alla stativ plockas bort och kaffekorgarna packas. Det är ett nöjt gäng som drar sig hemåt för den här gången.

bild 1/5
En gråtrut letar efter mat.
Bild 2
En svan som har bråttom.
Tranor på väg söderut är ett säkert vårtecken. Foto: Eva Frid
En gråtrut letar efter mat.
Eva Frid
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons