Annons

De gör Fröding, Gullberg och Boye

Kultur och Nöje De tre mycket kända och omtyckta poeterna vars liv kantades av svåra levnadsöden är huvudpersonerna i Jonas Thornells och Henrik Venants föreställning.
Publicerad 11 november 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Henrik Venant (t v) och Jonas Thornell (t h) har en poesikväll i S:t Paulis församlingshem i Malmö på onsdag. Då får man höra dikter av Gustaf Fröding
Henrik Venant (t v) och Jonas Thornell (t h) har en poesikväll i S:t Paulis församlingshem i Malmö på onsdag. Då får man höra dikter av Gustaf Fröding

– Till skillnad från de traditionella litteraturaftnarna på biblioteken försöker vi även lyfta fram deras levnadsöden. Både Karin Boye och Hjalmar Gullberg tog livet av sig och Gustaf Fröding hade stora alkoholproblem, säger Jonas Thornell, frilansskribent och psykodynamisk coach och tidigare ordförande i Hjalmar Gullbergsällskapet.

Med sig har han parhästen Henrik Venant, en av förgrundsgestalterna i Lunds musikliv sedan mitten av 70-talet och frontman i postpunkbandet TT-Reuter. Tillsammans läser de några av poeternas dikter, berättar om deras liv och Henrik Venant sjunger och spelar akustisk gitarr.– Vi har gjort det här i ett par år nu och det har vart fantastiskt kul att få tonsätta de författare som jag älskar, säger Henrik Venant.

Annons

Han har också en koppling till vården. I många år har han jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen och som autistpedagog. Därför anknyter ofta deras föreställningar till angelägna ämnen som hälsa, etiska aspekter på omvårdnad, människosyn, utanförskap samt behovet av stillhet och tystnad. – Politiker och makthavare i samhället talar ofta om utanförskapet som väldigt negativt. Att arbetslösa och invandrare hamnar i det här utanförskapet. Men i poesin och inom kyrkan kan det också vara något fint och positivt att vara ensam och ibland ställa sig utanför. Man hittar kraft, säger Jonas Thornell och fortsätter:– Hjalmar Gullberg, som föddes här i Malmö, var en väldigt stark personlighet. Han tyckte mycket om att resa i Europa och att vara social med folk. Men han kunde även sitta själv och drömma sig bort och hamna i en egen värld.

Trots att föreställningen tar upp flera tunga ämnen hoppas de kunna skapa en positiv kväll.– Vi hoppas att man kan få lite ny kraft, tid för eftertanke och mental avkoppling. Och fint skrivna dikter kan i sig ge livslust och bättre psykisk hälsa, säger Jonas Thornell.

Duon har även tilldelats ett bidrag på 35 000 kronor av Svenska Akademien.– Det hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tro, att vi skulle få ett brev från Peter Englund. Det är ett otroligt stort erkännande, säger Henrik Venant.Föreställningen som ges i S:t Paulis församlingshem i Malmö på onsdag börjar klockan 18. Efter det har de två föreställningar planerade utomlands, den 27 januari på Svenska klubben i Bryssel och den 3 februari för den svenska församlingen i Lausanne i Schweiz.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons