Annons

”Absolut inte människovärdigt”

HÄSSLEHOLM Norra Skånes reportage om de hemlösa rumänska tiggarna i Hässleholm nu under julhelgen har satt fart på allmänhetens givmildhet.
Hässleholm • Publicerad 25 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Viorica
Viorica

Lions Club, som nu för 41:a gången arrangerade "Jul i gemenskap", i Hässleholms församlingshem, åkte efter avslutat firande sent på julaftons eftermiddag ut till romerna för att lämna lådor och kassar med mat.

Berth Wåhlin, 73, som under många, många år har jobbat med detta julfirande i stan, hade famnen full av matkassar. Kollegan Markus Tilliander, 40, bar på stora lådor ut till bilen. Då hade de först varit med om att förbereda och sedan genomföra ett julfirande för cirka 60 personer i församlingshuset. Där serverades fullt julbord, efterrätt, kaffe, julkakor, gotter med mera.

Annons

- Direkt när vi började förbereda "Jul i gemenskap" på julaftons morgon, tog jag upp den här frågan med de andra, säger Lions veteran och kämpe, den pensionerade adjunkten Berth Wåhlin: "Borde vi inte åka ut till romerna med mat"?

Alla tyckte, att detta var en bra idé. Helt i Lions anda.- Jag har upplevt massor av jular i Hässleholm, under alla dessa år, men jag har aldrig någonsin förut varit med om att folk "firar jul" i ett brädskjul och under skynken och på madrasser ute i det fria.- Detta är absolut inte människovärdigt. Jag blir ledsen och upprörd långt in i själen.

När Wåhin och Tilliander kom ut till tältlägret i den lilla, täta buskridån nästan mitt i Hässleholm, möttes de av flera romska tiggare, som bott på den här platsen, ute i regn och fukt, under flera veckor nu. Mannarna från Lions kunde göra sig förstådda - och de blev varmt mottagna. Matvarorna överlämnades. Det var olika julrätter som tillagats av församlingshusets kök.

- Ett smått gripande ögonblick, julafton 2014, säger Wåhlin, som aldrig trott, att han skulle få uppleva något liknande hemma i Hässleholm.- Här har vi alla ett ansvar för våra medmänniskor.

Även privatpersoner tog reda på var tältlägret ligger. En av dessa var Helena Karlsson, kaféföreståndare i stan:- När vi satt där hemma med barn och barnbarn, min mor och andra släktingar och åt gott och hade det varmt och skönt, tänkte vi givetvis på romerna där ute i skogskanten. Jag ringde en bekant här i stan och tog reda på var lägret ligger - och sedan åkte vi dit, ett par personer, med mat.- Vi möttes av tacksamma människor som kramade om oss.

Även andra personer hörde av sig till tiggarna.- Jag har fått in mer pengar än vanligt i dag, berättade den 32-åriga trebarnsmamman Viorica, där hon satt på sin vanliga plats i korsningen Första Avenyen-Vattugatan under julaftons förmiddag.- Jag har också fått kaffe och kakor, lite mat och något varmt klädesplagg.

En grupp tiggare fanns på sina vanliga platser på julafton, innan det blev helt folktomt på stan efter klockan 13, då affärerna stängde.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons