Christian Sandberg – en allsvensk joker?

Handboll Nicklas Martinsson spelade ut ess ur rockärmen.
Sport • Publicerad 7 februari 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Christian Sandberg dök upp som gubben i lådan när Vinslöv hemmaslog Farmen med 23-21. Foto: Jörgen Johansson

Rutinerade räven Sandberg spelade en avgörande roll i 23–21-segern mot Farmen.Inför matchen hade han inte gjort ett träningspass sedan i september. Inte spelat en match sedan han kvalade med Vinslöv förra våren.Men i onsdags ringde mobilen. Det var Nicklas Martinsson som ville ha hjälp.– Här var ett par spelare som var risiga och han ville att jag skulle komma och träna på torsdagen. Men det hann jag inte för jobbet, säger Christian Sandberg som kastades rakt in i hetluften. Han fanns med från start på vänsternian mot Farmen. Spelade enbart anfall – och gjorde det på karakteristiskt sandbergskt vis. Med klokhet, finess kryddat med några ”enkla” mål i viktiga lägen där det hade knutit sig för hemmalaget.Vem av de 350 på läktarna i Furutorpshallen trodde egentligen att det skulle bli nerv i den här matchen? Ingen, är en inte alltför kvalificerad gissning.För efter 19 minuter talade absolut ingenting för att VHK skulle darra på manschetten. Ledning med 10–6 och kontroll.Men flera byten förstörde rytmen för hemmalirarna.– Det blev lite lamslaget när vi började byta och vi kom ur fas. Vi tappade riktningen mot målet, konstaterar Christian Sandberg. Det fanns en tanke bakom.– Min matchplan var att försöka vila några spelare. Både Anton Jönsson och Jesper Edfeldt har gått 60 minuter i varje match. Och den här veckan har vi haft mycket sjukdomar, den har varit väldigt dålig, förklarar Nicklas Martinsson.Men bra blev det inte.– Nej, det blev inget bra och jag får ta på mig det. Jag byter sönder matchen. Men å andra sidan hade vi matchen helt och fullt men vi tar inte en enda smäll. Det är för dåligt engagemang hela vägen, säger Martinsson.– Vi kom aldrig upp i tempo och spelade inte den farthandboll som vi är bra på.Matchen bjöd på många tekniska misstag men också på två lysande målvakter i Björn Skoglund och Oscar Jensen.Jensen har hämtats från konkursade H43 och förstärkte ett ungt Farmen. Han såg till att gästerna höll sig kvar i matchen ända till slutet.Vinslöv släppte ikapp Farmen till 12–10 i pausen. Och halvvägs in i den andra halvleken tog gästerna ledningen för första gången. Men det var då Christian Sandberg klev fram med all sin rutin. Allt sitt lugn.Med tre mål från Sandberg och en lyckad kontring från Sebastian Hansson var ställningen 21–18 i hemmafavör.Med två minuter kvar stod det 22–21. Då briljerade Jensen med en räddning – som följdes av en lika svettig parad av Skoglund.Och i sista anfallet satte Sebastian Hansson iskallt 23–21.Om Sandberg är tillbaka för att stanna kan varken han eller Martinsson svara på.– Jag får hem och läka först. Jag är rejält trött, skrattar Sandberg.– Jag tar en match i taget. jag jobbar i Malmö och har en elvamånaders lite kille som jag vill komma hem och träffa när han är vaken. Det är tufft att få ihop.Men blicken skvallrar om att Christian Sandberg inte har satt sin sista fot i Furutorpshallen.