Annons

Datorkrasch drabbade patienter och personal

LUND Skånes regionsjukhus och resten av Region Skåne drabbades av en datakrasch på fredagen innebar längre väntetider och förseningar av provsvar.
Lund • Publicerad 6 mars 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Men än har vi inte lyckats hitta felet trots att både driftsleverantörerna och internationella tekniker har jobbat med det, säger Lars Kristensson, förvaltningschef på Medicinsk service, som ansvarar för datasystemen.Under de senaste tio dagarna har det varit problem med de olika datasystemen inom Region Skåne och bitvis har det varit svårt för personalen att komma in i systemen.

Men på fredagen var det plötsligt nästan omöjligt att logga in sig, bland annat på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö.– Från tolvtiden har det varit svårt att komma in i journalerna och vi har inte kunnat få några laboratoriesvar eller röntgensvar. Det är svårt att jobba när man inte kommer in i datasystemet, säger en av läkarna på Sus.Han menar att det är tufft att arbeta när läkarna och övrig personal inte kan få fram om patienterna som de vårdar. Speciellt tufft blir det på akuten på sjukhuset om man inte kan få fram patientens sjukdomshistoria.

Annons

Under eftermiddagen gick det ut ett internmeddelande som uppmanade de olika enheterna och avdelningarna att ha minst två datorer uppkopplade mot det trådlösa nätverket.– Alla IT-system är för närvarande mycket sega och vi kan se att problemen eskalerar, står det i internmeddelandet.Driftstörningar fanns då inom samtliga produktionssystem inom labmedicin, vilket påverkade analys- och provsvar samt utskrifter av provsvar. Medicinsk service gick direkt i förstärkningsläge.

Köer på akuten och förändrade mer långsamma rutiner har gjort att tillgängligheten har minskat på flera kliniker.Manuella reservrutiner som finns framtagna sedan tidigare för denna typ av situationer har fått användas istället. Till exempel meddelas akuta labbsvar per telefon.– Vi har jobbat intensivt för att försöka lokalisera felet och åtgärda det. Just nu fungerar systemet lite bättre men vi har ännu inte hittat orsaken till dataproblemen, sa Lars Kristensson vid 17-tiden.

Han pekade på att även om allt går långsammare och patienterna får vänta har det inte hänt några incidenter under dagen. I alla fall inga som har inrapporterats till ledningen.– Akuta situationer ska kunna hanteras utan datasystem. Vi kommer att jobba i natt och under helgen för att få igång datasystemen igen. Men det är inte lätt när vi har 770 olika system i regionen, förklarar Lars Kristensson.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons