GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En röst från en sluten avdelning

Kultur och Nöje Sara befinner sig på en sluten psykiatrisk avdelning. I den nyskrivna pjäsen Fix you på Moomsteatern i Malmö berättar hon sin historia.
Publicerad 20 mars 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Therese Kvist gör rollen som Sara i Fix you
Therese Kvist gör rollen som Sara i Fix you

När Moomsteatern satte upp Gökboet för två år sedan kom teatern också i kontakt med (H)järnkoll, en förening vars ambassadörer berättar om egna erfarenheter av psykiatrin. En av den var Mikaela Javinger, som skrivit självbiografin Sänder på tusen kanaler om borderline/ADHD och bipolär sjukdom och hur de hänger ihop.– Vi fastnade för hennes historia och hennes sätt att berätta, säger Moomsteaterns konstnärlige ledare Per Törnqvist. Och vi hade redan tankar om att göra ett soloprojekt med vår skådespelare Therese Kvist.Nu är det alltså Therese Kvist som gör rollen som Sara i pjäsen som Mikaela Javinger skrivit.– Jag hade inte hört talas om Moomsteatern tidigare, men jag såg Gökboet och blev berörd, säger Mikaela Javinger, som blev förvånad när hon fick frågan om att skriva en pjäs. Det var något hon inte gjort tidigare.– Men Per Törnkvist var övertygad om att det skulle gå. Och jag har provat mig fram.Det var inledningsvis inte en lätt process att skriva dramatik.– Men så kom vi fram till att man kunde repetera och skriva samtidigt. Det var ett sätt att arbeta som passade mig jättebra. Jag visste först inte vad jag ville säga, men till slut fick jag sagt det jag ville, förklarar Mikaela Javinger.När personer med borderlinediagnos hamnar i sluten vård uppstår motsättningar. – Men de kan undvikas med nya forskningsrön och med en ny attityd. Man kan undvika kriget och den ömsesidiga förödmjukelsen, säger Mikaela Javinger. Folk som får borderlinediagnos får rykte om sig att vara dramaqueens, man ska släcka ut deras beteende genom att ignorera. Men det handlar inte om det. Det är något man gör mot sig själv för att överleva.Vad Mikaela Javinger vill göra är att förmedla känslan som finns hos den drabbade. – Och jag hoppas att pjäsen gör att man kan se på människor med större förståelse, säger hon.Sara i Fix you är en ung kvinna med erfarenhet av psykvården som har tappat drivkraften för att fortsätta lev. – Hon stirrar hoppet i ansiktet och säger att hon inte orkar mer, säger Per Törnqvist, som också regisserar pjäsen. Vi vill inte ta tillbaka något, inte be om ursäkt eller påvisa en väg ut. Men vi har byggt ett slut som visar att det alltid finns en anledning att söka hoppet. Att man kan hänga med en stund till. Någon som lyssnar, bekräftar och ser får Sara i den här historien att orka andas lite till. Att tänka fem minuter framåt och att möta ett litet, hanterbart hopp. – Hoppet är extremt plågsamt för den som vill ta sitt liv, säger Mikaela Javinger. Hoppet är som en cancersvulst. Det står där och stirrar på en. Utan det fanns ingen ambivalens. Therese Kvist som framför monologen tycker att arbetet med Fix you har varit en stor utmaning.– Men i och med att jag känner igen mig i vissa delar har det också varit en lättnad för mig att få ut det genom Sara. Så även om det varit jobbigt har det varit skönt, säger hon.

Fakta: Fix you spelas på Moomsteatern i Malmö, en trappa upp på en liten scen. Den kommer senare att gå på turné. Premiären äger rum lördagen den 21 mars. Karaktären Sara kan man följa på facebook fram till premiären. Då heter hon Sara Förgäves.

Fakta:

Fix you:

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.