Annons

En resa tur och retur till andra världskriget

Kristianstad ”Det sista stora kriget”, så heter den utställning som invigdes på Artillerimuseet i Kristianstad i helgen
Publicerad 18 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är i år 70 år sedan andra världskriget tog slut.– Det är fem av de mest händelserika åren under 1900-talet, konstaterar Leif Mårtensson som är den som ansvarat för att utställningen blivit verklighet.

Det var kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad Helene Fritzon som fick äran att inviga utställningen som visar en resa från krigsutbrottet 1939 till freden 1945.Utställningen skildrar både själva kriget och det civila livet under de här åren.Här finns livet med ransoneringskort, mörkläggning, gengas och en ständig oro för att Sverige skulle dras in i kriget.

Annons

– Man ska inte kritisera Sveriges agerande så mycket, tycker Leif Mårtensson. Målet var ju trots allt att hålla landet utanför kriget.Även svenskarna hade det tufft under kriget. På utställningen kan man ta del av recept på malda kaninbiffar och hur man kunde få hjälp med att vända kostymen när den blivit för sliten. Här finns händelser beskrivna i ord och bild under hela kriget.Museet har även fått ta del av en stor mängd foton som hittats i en väska och där en del nu visas för allmänheten.

bild 1/4
”Det sista stora kriget”
så heter den utställning som invigdes på Artillerimuseet i Kristianstad i helgen
”Det sista stora kriget”
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons