Annons

Litet bageri klarade krisen

Publicerad 22 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Sturebröd ägs av fyra syskon. Samtliga arbetar i företaget. Tidigare var deras far Jan Åke Svensson ägare.Ägarbilden betyder sammanhållning och enligt vd Henrik Oredsson är det inte bara familjeband som ska genomsyra företaget – man arbetar för att alla 23 anställda ska känna att de är betydelsefulla.

I dag står Sturebröd på stabil grund tack vare flera vunna upphandlingar om brödleveranser till kommuner. Men den stora omvälvning som skett inom bageribranschen gjorde att det var skakigt under några år.– Plötsligt blev våra kunder konkurrenter när matvarubutikerna började baka bröd själva, säger Henrik Oredsson.Det blev döden för många mindre bagerier men även en storproducent som Lockarps fick lägga ner.– Bankerna ville inte låna ut pengar till oss så vi fick lägga in egna pengar för att klara oss.

Annons

Det var centrala beslut att matkedjorna skulle börja baka bröd själva och då försvann de externa bageriernas bröd från de exklusiva brödhyllorna.Pågens dominerande ställning har dessutom gjort att mindre bagerier blivit undanskuffade, menar Henrik Oredsson.Nu vågar företaget se framåt. Omsättningen på 25 miljoner kronor i fjor ska ligga på 30 miljoner om fem år om planen följs.Det innebär också att personalstyrkan, som i dag är 23 heltidsarbeten kan öka. Henrik Oredsson säger att bake of, som det i de flesta fall handlar om när matkedjorna själva bakar bröd har funnits ute i Europa innan det kom till Sverige.– Bake of betyder att man bakar brödet de sista minuterna innan det är klart. Degen kommer frusen och färdig, ofta från industrier ute i Europa.Det är bland annat detta som Sturebröd menar att det är deras främsta konkurrensfördel.-Vi är lokala och våra varor är lokalproducerade.

Försäljningsområdet är norra Skåne, en bit i I Blekinge och södra delarna av Småland. Och man vill inte bli större geografiskt. Däremot bearbetar man marknaden inom området för att få större volym.Bageriet flyttade ner till det som nu är Arenaområdet på 60-talet. Företaget tog över Coops bagerilokaler.Men nu är bageriet lite trångt och om målsättningen att expandera måste företaget bygga ut. En utbyggnad med upp till 200 kvadratmeter är möjlig men det beror på kommunens planer på ett utvidgat Arenaområde om de kan genomföras.

bild 1/5
Stures bröd
De flesta som arbetar på Sturebröd finns i lokalerna vid femtiden på morgonen. Det är då de första transportbilarna kör ut brödet.
Henrik Oredsson, vd Sturebröd
Henrik Oredsson är vd och kvartsägare i Sturebröd. Han tror på det lokalproducerade bageriet.
Patrik Larsson använder fortfarande händerna när han gör småkakor. Trots att det finns maskiner som skulle kunna göra arbetet. Foto: Anders Thall
Stures bröd
De flesta som arbetar på Sturebröd finns i lokalerna vid femtiden på morgonen. Det är då de första transportbilarna kör ut brödet.
Anders Thall anders.thall@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons