GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Studenter grillade Europaparlamentariker

HÄSSLEHOLM Tog upp ämnen som spände från diskriminering till Rumänien och valjakt
Hässleholm • Publicerad 23 augusti 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Europaforum
Europaforum

Harrys uteservering förvandlades under två timmar från att vara en klassisk uteservering till att vara skådeplatsen för grillning av Europaparlamentarikerna Jens Nilsson (S), Olle Schmidt (FP) och Kristina Yngwe (C), och de fick verkligen bekänna färg. HTS-studenterna, som går på internationella programmet, var väl förberedda med frågor som de under vårterminen satt sig in i.

– Det var verkligen kvalitet på deras frågor, och det går inte att lura dem. Frågorna var mycket bra och de hade även mycket bra följdfrågor, säger Jens Nilsson som tillsammans med de andra två politikerna fick ge sin syn på frågor som Rumäniens EU-medlemskap, invandring, diskriminering, elektroniska pass och valjakt och hur dessa frågor behandlas i Europaparlamentet.Rumänien har på många olika sätt var uppe till diskussion, och i debatten diskuterades det huruvida de ska uteslutas ur EU och varför de en gång i tiden blev invalda när alla verkar vara rörande överens om att det finns en omfattande korruption i landet.

– Jag förstår resonemanget, men det var en politisk överenskommelse som gjordes då, säger Jens Nilsson.Att korruptionen fortfarande är ett problem i Rumänien bekräftas av att endast 20 procent av de 184 miljarder kronor som EU avsatt till landet är utbetalda.– Det är EU som vägrar att betala ut pengarna eftersom de egentligen bara försvinner i ett svart hål där ingen vet vart de tar vägen. Bäst är det om de går till organisationer som på plats fördelar pengarna, eller till andra EU-länder som kan genomföra projekt på plats i landet. Det är långt ifrån bra i Rumänien, men jag har sett en liten, liten förbättring, säger Jens Nilsson.HTS-studenten Robin Nilsson, som tillsammans med några kompisar formulerat Rumänien-frågorna, undrade även om det diskuterats att utesluta Rumänien ur EU.

– Frågan har inte varit uppe, men det kanske blir aktuellt om situationen inte blir bättre. Det enda land som det diskuterats en uteslutning av är Ungern, säger Olle Schmidt som precis som sina kollegor berömde HTS-studenterna.– Vill säga att debatten var mycket bra, med bra ämnen och vi fick mothugg. Precis så som det ska vara, säger Kristina Yngve.– Det är exakt så här man vill att det ska vara när man diskuterar EU-frågor. För i stort sett allt som händer här hemma diskuteras inom EU, och vi påverkas av de besluten som tas där. Vare sig vi vill det eller inte, säger Jens Nilsson.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.