Annons

Kusliga dockor, spöken och andar

Recension Kusliga böcker för unga läsare handlar det om i veckans Ung Kultur-spalt.
Publicerad 7 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Har ni hört talas om benporslin? Extra fin lyster tack vare kalciumfosfat från brända skelett. En porslinsdocka ger tre tolvåringar skrämmande drömmar, det är upptakten till en klassisk spökhistoria i modern tappning. Dockskelettet (Rabén & Sjögren) heter den och är skriven av Holly Black. Poppy, Zack och Alice brukar leka äventyrslekar med sina actiondockor. Den dyra men obehagliga porslinsdockan som sitter i ett glasskåp tillhör Poppys mamma. Barnen kallar dockan för drottningen, hon är centralfigur i deras låtsasäventyr. Poppy drömmer att dockan berättar att hon är tillverkad av skelettet av en flicka som hette Eleanor och att hon vill bli begravd på sin kyrkogård. Ska Alice och Zack tro henne? Zack drömmer också delar av Eleanors historia, ska han berätta? De tre ger sig iväg med en nattbuss till en stad några timmar bort för att gräva en grav …

Även i Gengången av Ingelin Angerborn (Rabén & Sjögren), finns det en docka, en liten ballerina. Tolvåriga Ellinor är hos mormor medan föräldrarna är på solsemester. De har sina rutiner, mata fåglar, bada, spela Yatzy och kolla på loppisar. Långt ute på landet finns en loppis de aldrig tidigare besökt. Damen som bor på gården är blind men desto mer skärpt till sina övriga sinnen. Ellinor hittar en liten speldosa. Den är inte till salu, men rätt person får den gratis. Den spelar en bit ut Svansjön, men den lilla ballerinan dansar inte. Tillsammans med Oliver, en pojke som Ellinor bokstavligt talat ramlar in hos, avslöjar Ellinor skrinets bakgrund och kommer genom speglarna i dosan bakåt i tiden och lyckas ändra historiens gång och vända olycka till lycka.

Annons

Även Simona är hos sin mormor medan föräldrarna är bortresta. Mormor bor ensam i ett jättestort hus som varit hotell. I trädgården står en statygrupp, två vuxna och två barn. De är gott och väl stora som människor, likväl vrider de på sig. Simona upptäcker att de ibland står och tittar ut mot havet, ibland vända mot huset. Hon har fått en gammal kassettbandspelare av mormor att roa sig med. Varför hör hon röster på bandet, men när hon ska spela upp det för någon annan trasslar sig bandet och inget hörs? Mormor blir sjuk, åker fram och tillbaka till sjukhuset. Tillsammans med sina kompisar Aladdin och Billie nystar Simona i mysteriet och får dessutom reda på sin släkts väl dolda hemligheter. Boken heter Stenänglar, är skriven av Kristina Ohlsson, Lilla Piratförlaget, den är den tredje boken om Simona och hennes kamrater.

Även Ben i Ringar på svart vatten av Gull Åkerblom, Bonnier Carlsen, har familjehemligheter att gräva fram. Han känner sig som en bortbyting i familjen, son till en musiklärare och en bibliotekarie, tondöv och med läs- och skrivsvårigheter. Familjen är trångbodd. Pappan hittar en annons om en prästgård med låg hyra. Prästgården ruvar på mörka hemligheter som även berör Alba, flickan som Ben knappt vågar titta på i plugget, men som han är som besatt av. Hon dyker plötsligt upp som hjälpreda till kyrkvaktmästaren och vill ha Bens hjälp. En spännande historia med flera bottnar för de lite äldre.

bild 1/4
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons