Landslagsryttaren Johan Lundin på EM-hästen Johnny Cash testar vägarna kring Hovdala. Foto: Lotta Gyllensten
FOTO:LOTTAPICTURES

Internationell fälttävlan på Hovdala 2016

Ett frilufts- och häst-event med engelska Badminton som förebild.
Nästa sommar sjösätter Anna Wemlert och Mattias Gårdlund Hovdala International Horse Trials – en tävling som kommer att avgöras i den historiska slottsmiljön.
– Målsättningen är att det ska vara EM här 2021, säger Mattias Gårdlund.

Så arrangeras tävlingen

Hovdala International Horse Trials arrangeras 18-21 augusti 2016. Skyrup Country Club arrangerar tävlingen men det sker i samarbete med Hässleholms kommun, HIBAB, Hovdala slott, Jan Brink och Royne Zetterman.
Tävlingen kommer att vara en- och tvåstjärnig med sikte på att bli trestjärnig 2017.
15 000–20 000 åskådare väntas besöka tävlings- och mässområdet.
Hoppningen kommer antingen att avgöras hos Royne Zetterman på Magic Park Stables eller på Anna Wemlerts Sveland Arena.
Dressyren äger rum på Sveland Arena.
Terrängritten rids på Hovdala som också fungerar som mässområde.

Mattias Gårdlund har ett förflutet inom fälttävlan men det var faktiskt entreprenören Anna Wemlert som kläckte idén till en tävling på Hovdala.
– Det var Anna som sa att vi borde göra en tävling på Hovdala. Jag svarade ”tror du verkligen att det kan bli någonting där?”. Så åkte vi dit en kväll och då drabbades jag av samma känsla som alla andra som kommer dit. En sån där magisk känsla som bara faller över en att det här är ju helt unikt.
I samma veva fanns John Nicholson i Malmö. Nyzeeländaren är en av världens främsta banbyggare inom fälttävlan och en av tre som nominerats att bygga OS-banan i Tokyo 2020.
– Jag pratade med John och frågade om han hade möjlighet att följa med upp till Hässleholm.

Det hade han. Nästa morgon klev Nicholson ut på Hovdala.
– Han blev helt förstummad. Han stod bara och tittade. Sen sa han: ”Det här är fantastiskt. Detta skulle kunna bli Nordens motsvarighet till Badminton.” Då insåg vi att Annas magkänsla hade varit rätt.
– Jag har ju aldrig hållit på med fälttävlan och har i ärlighetens namn inte varit så intresserad av det tidigare. Men fälttävlan är en publiksport samtidigt som Hässleholm har Jan Brink, Royne Zetterman, oss här i Skyrup – och Hovdala slott. Det finns så många styrkor som vi vill föra samman, säger Anna Wemlert.
De tänker dra nytta av den ridsportkompetens som finns i Hässleholm och har verkligen mobiliserat. Jan Brink kommer att ansvara för dressyrmomentet och Royne Zettermans bidrar med sitt kunnande i banhoppningen.

Hässleholms kommun och Hovdala slott var direkt med på noterna och Georg Grundsten har redan börjat planera för de växt- och blomsterarrangemang som ska utgöra pricken över i på terrängrittbanan.
– Alla har varit positiva. Alla ser att detta är något som kommer att stärka Hässleholm och Hovdala, säger Gårdlund.
– Om man tittar på fälttävlan i Frankrike och England så är det inte direkt en hästsport utan mer ett friluftsevenemang. Till Badminton åker många för att vandra i parken, gå på utställningar, köpa saker och se farten och fläkten. Hästen är i centrum men det är allt runtomkring som drar folket.
Wemlert och Gårdlund vill även väva in kulturen och historien som Hovdala representerar.
– Vi vill göra terrängbanan till en sagoberättelse och lyfta fram Hovdalas historia så att barnfamiljerna kan komma dit och följa en saga om varje hinder som har ett tema som är knutet till Hovdala, förklarar Wemlert.
I början av november kommer banbyggaren John Nicholson till Hovdala för att tillsammans med Hovdala slott och markägaren diskutera bansträckningen.

Debutåret kommer Hovdala International Horse Trials att ha en- och tvåstjärnig status.
– Vi tänkte lägga oss på den högsta nivån, trestjärnigt som EM och VM går i, direkt. Fyrstjärnigt har ju bara några få tävlingar. Men i och med att det är OS nästa år kommer vi att välja att köra en- och tvåstjärnigt för att året därpå, 2017, gå upp på trestjärnigt. Så vi har höga ambitioner redan från början, förklarar Gårdlund.

Med ett OS två veckor före tävlingen – vad förväntar ni er kunna locka för startfält?
– Att vi har den olympiska mästaren som kommer hit på en av sina andra hästar. Och det är rimligt, därför att ryttarna som åker till OS kommer hem och har då sina andra hästar och unghästar som ska tävlas. Redan nu har vi fått positiva besked från internationella ryttare, fortsätter Mattias Gårdlund.
– Tävlingen ligger optimalt med tanke på OS. Kanske kan vi få en svensk lagmedalj eller kanske till och med en individuell medalj. Vi hade ju Sara Algotsson som tog silver i London. Tänk vad häftigt om vi kunde få hit ett lag som precis hade tagit ett guld eller silver på OS.

Så arrangeras tävlingen

Hovdala International Horse Trials arrangeras 18-21 augusti 2016. Skyrup Country Club arrangerar tävlingen men det sker i samarbete med Hässleholms kommun, HIBAB, Hovdala slott, Jan Brink och Royne Zetterman.
Tävlingen kommer att vara en- och tvåstjärnig med sikte på att bli trestjärnig 2017.
15 000–20 000 åskådare väntas besöka tävlings- och mässområdet.
Hoppningen kommer antingen att avgöras hos Royne Zetterman på Magic Park Stables eller på Anna Wemlerts Sveland Arena.
Dressyren äger rum på Sveland Arena.
Terrängritten rids på Hovdala som också fungerar som mässområde.