SKÅNE

Helg där minnen vårdas

Artikel SKÅNE Traditionen att smycka gravar har rötter i 1700-talet.
PREMIUM

Bordet i ett av rummen i Backagårdens Handelsträdgård är fyllt av gravdekorationer av olika slag, det har stått rustat redan ett par veckor före allhelgonahelgen.Det är också här inne Börje Johansson tillverkar dekorationerna och han uppskattar att han gör omkring tusen varje år.Han har gjort gravdekorationer sedan 60-talet och visst är det skillnad på dem då och nu.– Förr i tiden fanns det mest gran- och mosskransar, man tog vad som fanns. I dag används till exempel cyklamen och ljung, det finns andra gransorter än förr som är tåliga och håller barren bättre.Kottarna importerar Börje från Italien och en av blommorna kommer från Sydafrika.Han designar dekorationerna själv och får väl sägas vara lite av en konstnär.– Ja, det krävs fantasi, men jag lyssnar också på kunderna och vad de vill ha.Kransar finns fortfarande, men den som vill ha något annat än det kan välja mellan hjärtan, kors och små ”kuddar”.Det som Börje kallar liggare är en av de mest populära dekorationerna.Han visar hur han binder ihop ett antal grankvistar med en drillade, ett verktyg som han drar ihop ståltråden med.Sedan placerar han blommor och andra dekorationer ovanpå granbädden.– Granen skyddar växterna när dekorationen läggs på marken.En annan omtyckt gravsmyckning har han gjort i en kruka.– Den passar bra på en urngrav som är lite mindre än en vanlig grav.Vit krysantemum var populär som gravsmyckning förr i tiden.– Den är nästan borta eftersom den inte tål kyla så bra.– Nu är det cyklamen som gäller, den tål fyra till fem minusgrader.Vår vilja att dekorera gravar har ökat, säger Börje, men han tror kanske att den minskar i takt med att det blir allt flera askgrav- och minneslundar.– På sådana sätts inte lika många dekorationer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Haningefallet: "Misstankarna har försvagats"

Här, i en lägenhet i Haninge kommun, uppges en man i 40-årsåldern ha isolerats av sin mamma.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Misstankarna mot den frisläppta kvinnan i det så kallade Haningefallet kvarstår – men har försvagats.
Det uppgav Åklagarmyndigheten i samband med beskedet att åklagaren inte begär kvinnan häktad.

Kvinnan är i 70-årsåldern och misstänks ha hållit sin son, en man i 40-årsåldern, isolerad i en vanvårdad lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm. Enligt mannens syster ska isoleringen ha pågått i många år.

Den brottsmisstänkta mamman anhölls tidigare i veckan på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Kvinnan har i förhör nekat till brott.

I går beslutade åklagaren att kvinnan inte ska begäras häktad – och att hon ska försättas på fri fot.

Brottsmisstankar kvarstår

"Efter att mannen har förhörts och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan", sade kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande på onsdagen.

En viktig anledning till beslutet är att åklagaren inte tror att kvinnan kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Brottsmisstankarna kvarstår, och utredningen kommer nu att fokusera på händelser som ligger längre bak i tiden.

Varken åklagaren eller sonens målsägandebiträde ville svara på några frågor från media på onsdagen. TT har även sökt mammans advokat för en kommentar.

"Isolerad psykiskt"

Det var i söndags kväll som mannens syster hittade honom i lägenheten. Systern hävdar att hennes bror då var svårt medtagen och hade stora variga sår över benen.

– Jag kände att jag inte höll ihop, jag höll på att brista. Men jag ville inte bryta ihop inför honom, säger systern till TT.

Mannen fördes till Karolinska universitetssjukhuset och opererades. Enligt polisen hade han då inte livshotande skador.

Enligt systern har brodern varit isolerad i 28 år, något som polisen inte kunnat bekräfta. Om systerns vittnesmål stämmer har han hållits isolerad av sin mamma sedan tidiga tonåren.

– Han har inte varit isolerad fysiskt, som många tror nu, han har varit isolerad psykiskt. Det har skett successivt, säger systern.

"Samarbetar med polisen"

Sonen har varit skriven i grundskolan i Haninge. Här har han gått ut högstadiet, men med ofullständiga betyg i alla ämnen.

– Jag minns honom som väldigt snäll. Men han pratade inte så mycket, säger en tidigare klasskamrat till TT.

Håkan Filipsson, pressansvarig vid Haninge kommun, bekräftade på tisdagen att polisen tagit kontakt med kommunen angående en förundersökning om olaga frihetsberövande.

– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.

Klara Stefansson/TT

Ekonomi

Glada miner inom tjänstesektorn

Ungdomar på en coronasäkrad snabbmatsrestaurang, med avspärrade bord för att säkra att avstånd hålls för att hindra smittspridning under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det ljusnar även inom tjänstesektorn. Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn steg till 58,6 i november jämfört med uppreviderade 55,3 i oktober.

"Tjänstekonjunkturen har stärkts ytterligare och för fjärde månaden i rad är PMI-tjänster över det historiska snittet. Effekterna av den ökade smittspridningen och hårdare restriktioner från myndigheter har inte smugit sig in i de större tjänsteföretagen", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf, för dels tillverkningsindustrin och dels tjänstesektorn. Konjunkturstatistik hämtas in från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar traditionellt tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.

Utrikes

En halv miljon gör högskoleprov trots covid

Skärmarna som ska skilja ungdomar åt under provet desinficeras.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inte ens pandemin kan stoppa Sydkoreas jättelika högskoleprov. I år deltar nästan en halv miljon ungdomar i provet, som ses som avgörande för framtida karriärer och inkomster.

Evenemanget är så stort i Sydkorea att under hörförståelsedelen får inga flyg starta eller landa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Covid-19 innebar att provdagen flyttades från november till december. Hygienåtgärderna är också omfattande, med genomskinliga skärmar vid alla skolbänkar och obligatoriska munskydd för studenterna.

– Jag gör det för andra gången, jag vill bara få det gjort, trots farorna med coronavirus, säger 19-årige Jeon Young-Jin i Seoul till Reuters.

Testet kallas Suneung, eller med en engelsk förkortning CSAT, och tas efter motsvarigheten till gymnasiet. Resultaten kan avgöra vem som kommer in på de mest eftertraktade universiteten.

Sydkorea har hittills lyckats hålla covid-19 på internationellt sett låga nivåer, men oroas nu av ökad smittspridning i vad som kallas en tredje våg.

Antalet dödsfall i covid-19 ligger i Sydkorea på ungefär 10 per miljon invånare. I Sverige är samma siffra 660, medan de allra hårdast drabbade länderna har över 1 000 döda per miljon personer.

Henrik Samuelsson/TT

Ekonomi

Miljardsmäll för SAS – ingen ljusning i sikte

SAS gjorde en förlust på drygt tre miljarder kronor under senaste kvartalet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS gjorde en jätteförlust under fjärde kvartalet. Inledningen på 2021 ser heller inte speciellt ljus ut för flygbolaget. Vd:n Rickard Gustafson spår fortsatt svag utveckling och ytterligare ett förlustår.

Flygbolaget SAS redovisar en förlust på 3 043 miljoner kronor för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det kan jämföras med vinsten på 1 226 miljoner kronor samma period föregående år. Omsättningen rasade samtidigt till 3 035 miljoner kronor jämfört med 13 435 miljoner kronor.

"Under sommarsäsongen märktes en viss återhämtning av efterfrågan, men när antalet observerade fall av covid-19 återigen ökade i Europa och Nordamerika under september och oktober, gjorde de nya reserestriktionerna att den positiva trenden vände", skriver vd:n Rickard Gustafson i rapporten.

Konstant press

Bolaget som varit under konstant press under coronapandemin har under det senaste kvartalet genomfört en rekapitalisering som tillförde tolv miljarder kronor.

SAS lämnar inte någon guidning gällande resultatet för det kommande räkenskapsåret. "Men vi förväntar oss ett svagt operativt kassaflöde i första kvartalet 2021 på grund av låg efterfrågan under vintersäsongen kombinerat med den ökade takten på återbetalningarna", skriver vd:n Rickard Gustafson i rapporten.

Nytt förlustår

Gustafson noterar vidare att 2020/21 "...med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande".

Bolaget har också ifrågasatts för att det går långsamt med att ge återbetalning till kunder vars flygresor blivit inställda. Enligt SAS uppgick kraven den 1 december till 0,9 miljarder kronor.

"Under kvartalet återbetalades 1 miljard kronor för inställda flyg, vilket är en ökning med över 50 procent jämfört med föregående kvartal och vi kommer fortsätta arbetet till dess att alla rättmätiga krav är tillgodosedda", skriver Rickard Gustafson.

Utrikes

Fängslad mediemogul nekas borgen i Hongkong

Mediemogulen och Pekingkritikern Jimmy Lai då han eskorterades tillbaka till det fängelse i Hongkong där han sitter frihetsberövad på torsdagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai, som frihetsberövats i Hongkong misstänkt för bedrägeri, nekas borgen.

Lai anklagas för att inte ha redovisat att hans företag i andra hand hyrt ut en del av de lokaler som hyser hans Pekingkritiska tidning Apple Daily.

Myndigheterna har ökat trycket mot demokratirörelsen i Hongkong med hjälp av en ny strikt säkerhetslag som tvingades igenom av Peking i juni. Anklagelserna mot Lai faller inte under den nya lagen, men han är den senaste i en rad av Pekingkritiker att fängslas.

I onsdags dömdes de ledande demokratiaktivisterna Joshua Wong, Agnes Chow och Ivan Lam till mellan 7 och 13,5 månaders fängelse för sina roller i en olaglig demonstration 2019.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

Kultursektorn backar med åtta miljarder

Publikbegränsningarna slår hårt mot kultur- och nöjesbranschen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Publikbegränsningar slår hårt mot näringarna inom kultur, nöje och fritid. Under årets första nio månader backade omsättningen i hela branschen med 15 procent, vilket motsvarar åtta miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Statistiska centralbyrån.

Antalet sysselsatta har sjunkit från 58 000 till 52 000. Det motsvarar en minskning på cirka tio procent.

Särskilt tungt är det för nöjes- och temaparker. Där minskar omsättningen med 80 procent. De kulturella verksamheterna har totalt minskat sin omsättning med 29 procent eller 3,6 miljarder kronor under januari–september.

"Teatrar och konserthus går särskilt dåligt. I den branschen minskar omsättningen med hela 62 procent. Även stödföretag till artistisk verksamhet utvecklas svagt, där har omsättningen minskat med 2,7 miljarder kronor", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Stödet till lågpresterande elever brister

Lågpresterande elever får inte det stöd de behöver, enligt en enkätstudie. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Enklare uppgifter i stället för hjälp att klara samma saker som de andra i klassen. Så ser skolan ut för många lågpresterande elever, enligt en enkätstudie.

I studien har drygt 1 700 niondeklassare svarat på frågor om bland annat vilket stöd de får av läraren i NO-ämnena.

Elever som har svårt att nå kunskapsmålen har rätt att få särskilt stöd för att klara skolan. Men även om de lågpresterande eleverna i studien tycker att de får stöd, handlar det ofta om att läraren sänker kraven och delar ut enklare uppgifter i stället för att hjälpa dem att klara de vanliga uppgifterna.

"Konsekvenserna av förenklande uppgifter är dels att eleverna inte ges samma möjligheter att lära sig, eftersom kraven är lägre och uppgifterna enklare, dels att elevernas akademiska självförtroende inte byggs upp", säger Alli Klapp, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Av studien framgår även att elever på skolor med en hög socioekonomisk status tycker att de får bättre stöd, samt att skillnaden mellan hur pojkar och flickor upplever stödet är stor.

"Det är framför allt pojkar som upplever att de får stödjande åtgärder oavsett om de är hög- eller lågpresterande. Både vår och andra studier pekar på att lågpresterande flickor inte får det stöd de upplever att de behöver i skolan, säger Anders Jönsson, som är professor i didaktik vid Högskolan Kristianstad.

Enkätstudien skickades till 5 203 niondeklassare på 79 olika skolor varav 1 731 elever svarade.

Jens Bornemann/TT

Ekonomi

Resebranschen vill bredda resegarantilag

'Vi tycker det är naturligt att köp av enbart flygresor även skall inkluderas i en garantiordning', anser resebranschföreningen SRF. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Resebranschföreningen SRF vill att regeringen ser över den nuvarande resegarantilagen. Organisationen anser att den som enbart köper en flygbiljett också bör omfattas av garantier.

I dag omfattar lagen paketresor och så kallade sammanlänkade researrangemang.

"Vi tycker det är naturligt att köp av enbart flygresor även skall inkluderas i en garantiordning. Därför vill vi att regeringen tittar på möjligheten att i tillägg till nuvarande garantisystem införa en avgiftsfinansierad fond som skyddar konsumenter vid köp av flygbiljetter i de fall flygbolaget går i konkurs", säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, i ett pressmeddelande.

I grannlandet Danmark finns exempelvis garantier för den som bara väljer att köpa en flygbiljett.

"Vi ser att det finns anledning att se om inte vissa delar av det danska systemet är värt att ta in i Sverige. Det skulle stärka konsumentskyddet och samtidigt öka förtroendet för resebranschen inklusive flygsektorn", säger Didrik von Seth.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL