Annons

Svårast bli läkarstudent i Lund

skåne Läkarutbildningarna vid Lunds universitet och Karolinska institutet är svårast att komma in på till vårterminens programstart.
Publicerad 29 december 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

På fem av landets sju läkarutbildningar har det däremot aldrig varit så lätt att komma in. För sökande med rena gymnasiebetyg var det lättast att komma in i Linköping, Umeå och Örebro.18 506 personer sökte till vårens antagning, vilket är rekord. En förklaring tros vara att läkarutbildningarna har byggts ut kraftigt på senare år, vilket kan ligga bakom de lägre antagningspoängen.

Drygt hälften av alla antagna till läkarlinjen är kvinnor, utom i Lund där majoriteten är män. Sju av tio som antas är barn till högutbildade föräldrar, som totalt utgör 19 procent av befolkningen. Andelen studenter med utländsk bakgrund är stigande, andelen kvinnor minskar så att könsfördelningen blir 50/50.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons