Annons

Ulf Danielsson fick Harry Martinson-pris

Kultur och Nöje 2016 års Harry Martinson-pris tilldelas Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.
Publicerad 19 februari 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt juryns motivering får han priset ”för en gärning där vetenskap i världsklass lever sida vid sida med ett stort engagemang för folkbildning.

Han är en fri tänkare som ser värdet i att förklara komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt.

Annons

Han är samtidigt öppen för skönlitteraturens och lyrikens möjligheter att skapa bilder av det som är svårgripbart även för vetenskapen”.

Ulf Danielsson är känd från tv-programmet På Spåret och som sommarpratare i radions P1. I sin forskning har han blivit berömd för sina rön kring strängteori och kosmologi.

Han har uppmärksammats för sin forskning om olika typer av så kallade svarta hål.

I sin bok ”Stjärnor och äpplen som faller” (2003) förklarar och levandegör han vetenskapliga teorier med hjälp av författare som Harry Martinson och Marcel Proust.

Harry Martinson-priset tilldelas ”den eller de som i Martinsons anda vill värna om den lokala och globala miljön samt arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människor och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.”

Pristagaren utses av en jury med representanter för Olofströms kommun och Harry Martinson-sällskapet.

Tidigare mottagare av Harry Martinson-priset är före detta utrikesministern Jan Eliasson 2008, fysikern och miljöforskaren Jan Azar 2010, Föreningen för vetenskap och fortbildning 2012 och författaren Nina Björk 2014.

– Jag är verkligen jätteglad för Harry Martinson-priset. Martinsons sätt att gestalta den moderna naturvetenskapliga världsbilden är oöverträffat, sade Ulf Danielsson när han fick meddelande om att han utsetts till pristagare.

Priset, 83 950 kronor, utdelas vid Harry Martinson-sällskapets årsmöte den 7 maj i Jämshög.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons