Sjätteplats för Emil Martinsson

Det blev brons för Sverige vid luftvapen-EM i Györ i running target regelbundna lopp. Bronset togs av Emil Martinsson arvtagare Jesper Nyberg medan Osbyskytten fick nöja sig med en sjätteplats.

Andraårssenioren Jesper Nyberg, Unnaryds Sportskytteklubb, sköt hem ett brons till Sverige på luftvapens-EM i Györ, Ungern.
Jesper imponerade stort i grundomgången där han hade dagens bästa resultat, samma som ryske Dmitry Romanov, och med det gick han till semifinal.

Där ställdes han mot Lukasz Czapla från Polen som dock drog det längsta strået. I finalmatcherna skjuter skyttarna samtidigt och den med högst resultat ges 1 poäng. Först till sex vinner, men man måste vinna med två poäng. Czapla tog hem semifinalen med 6-4 och Nyberg gick därmed till bronsmatch.
I bronsmatchen stod ryske Maxim Stepanov för motståndet. Det bjöds på en tuff match mellan erfarne Stepanov och unge Nyberg, men Nyberg kunde till sist bärga bronset med en 7-5-vinst. Det här var Jesper Nybergs första individuella seniormedalj på ett internationellt mästerskap.
– Det är bra, det är kul. När man ser ungdomar som gör sådana här framsteg är det otroligt kul. Och otroligt positivt att se en ungdom som är seriös, funderar vad han håller på med och kan göra egna analyser av vad han håller på med och inte bara skjuter.

– Han har skjutit bra och stabilt hela dagen i dag. Det här var ju första gången han sköt i internationella medaljmatcher, så han ska ha all heder för det han gjorde, säger viltmålsledaren Claes Johansson.
För Emil Martinsson, Osby Jaktskytteklubb, blev det inte heller på fredagen en hundraprocentig dag.
Han hade 291 poäng efter de långsamma loppen och låg bra med, men tappade lite i de snabba loppen där han fick nöja sig med 283 poäng. Totalt 574 poäng blev det vilket resulterade i en sjätteplats.
– För Emil är det här EM:et alldeles självfallet en besvikelse. Det var länge sedan han inte tog medalj på ett mästerskap, säger Claes Johansson.
Pontus Thuresson kom på 18:e plats med sina totalt 533 poäng (277+256).