Blott 15-årige Isac Ahlqvist blev i helgen JSM-mästare i pistolskytte. Hans fem år äldre klubbkamrat Oscar Nilsson vann själv guld i sitt första svenska mästerskap som senior. FOTO: JAN RYDÈN

Skördetid för Lönsboda PSK

Lönsboda Pistolskytteklubb skördar nu frukterna av många års satsning på ungdomssidan.
I helgen blev det dubbla guld genom Isac Ahlqvist och Oscar Nilsson i Linköping där luft-SM i pistol avgjordes. Oscar vann sitt första seniormästerskap medan Isac tog första juniorguldet.

Kurt Olofsson, legendarisk ledare i Lönsboda PSK, har under många år idogt arbetat med att träna ungdomar i klubbens anläggning strax utanför samhället.
I klubbhusets källare har det tränats under många mörka vinterkvällar.
Vilket resulterat i framgångar vid bland annat ungdomscupen i Töreboda, som är landets största tävling för unga pistolskyttar.
Den som först visade framfötterna av ungdomarna på nationell nivå var Oscar Nilsson som förutom JSM-guld deltagit i både JVM och JEM. I Linköping var det en annan ung skytt som visade upp sig. 15-årige Isac Ahlqvist visade ingen större blygsamhet då han blev svensk mästare för herrjuniorer.

– Det fanns inte på kartan att jag skulle vinna, säger Isac som var sexa i fjol på sitt första JSM.
– Men efter en jättebra början tänkte jag att det kanske fanns en chans att komma på pallen. Fy vad jag var nervös inför det sista skottet då en miss skulle gjort att jag åkt ner på andraplatsen.
Isac Ahlqvist går klass nio på Hasslarödsskolan hemma i Osby. Att han var en talang i pistolskytte upptäcktes av en slump.
– Var på en midsommarfest för några år sedan i Kylen och där hade de en tävling i pistolskytte för barn och vuxna. Jag blev tvåa och efter det tyckte min pappa att jag skulle ta chansen och prova på sporten i Lönsboda PSK.

– Var tolv år då jag började vilket är rätt så sent. Började tävla efter någon månad och blev tvåa första gången jag var med i svenska ungdomscupen.
Fram tills dess ungdomarna är runt 15 år skjuter de sittande. Isac har bara skjutit stående under knappt ett år och menar att det är en helt annan sak.

– Det är nästan en helt ny sport då man inte har den stabilitet i armen som när man skjuter sittande, säger Isac som gjorde sin juniordebut vid förra årets Swedish cup i Sävsjö.
Lönsbodas landslagsskytt Oscar Nilsson, som vann sitt första JSM-guld först som 16-åring, är mycket imponerad av sin unge klubbkamrat.
– Isac är bara i början av sin karriär och kan bli hur bra som helst då han har den rätta viljan. Han är lik mig då han är självkritisk och menar att det alltid kan bli bättre.

– Blev verkligen glad då han vann JSM. Jag ska göra allt för att stötta honom i hans framtida skyttekarriär.
För Oscar var det första SM-guldet i karriären som senior i Linköping där han för övrigt var yngst i startfältet,
Han startade lugnt med en sjätteplats i grundomgången men kvalificerade sig trots det med säker marginal till finalen.
Där var det inget snack om vem som skulle vinna då Oscar inte gav sina motståndare någon chans i elimineringen.
– Har varit i en hel del tuffa finaler i Tjeckien och Polen så jag är van vid stressiga förhållanden. Just det är något som vi tränar mycket på vid landslagslägren, säger Oscar som återigen ska känna på den internationella hetluften om en månad.

– Då ska jag deltaga vid min allra första världscuptävling som går i München. Eftersom det inte är något VM och EM i år kommer jag förutom ute-SM tävla i GP och världscupen.
– Det stora målet är att komma med till OS 2020 i Tokyo.