Annons

Barnkalas i väntan på familjens asyl

Hässleholm • Publicerad 3 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Walid Khattab springer runt bland ballonger och girlanger. Det är barnkalas i scoutgårdens matsal. Han tar sig snabbt nerför trapporna till källaren och dansar med de andra barnen till den höga musiken. Hans ögon gnistrar och han skrattar.

– Jag vill tacka alla för vad de gör. Vi får träffa andra svenskar och får ett bra bemötande. Det bryter isoleringen mellan flyktingar och svenskar, säger pappan Khaled Khattab, 36.

Annons

– Och så lär vi oss lite svenska vanor och lite svenska ord, säger frun Fatima Turkmany, 24.

Det har gått tre månader sen de flydde från hemstaden Aleppo i norra Syrien.

Då hade familjen förlorat allt hopp om att situationen i hemlandet skulle bli bättre. Med gummibåt korsade de illegalt den turkiska gränsen över till Grekland.

– Jag hade sålt hus och bil och fått pengar från min familj. Maffian som vi redan hade betalat hotade oss och tog ännu mer pengar. Det var väldigt farligt, säger Khaled.

Familjen kom till Makedonien, Serbien och vidare.

De gick in i Slovakien, tog tåg till Österrike, buss till Tyskland och färja från Rostock till Sverige.

Khaled säger att resan tog 15 dagar och kostade dem 10 000 amerikanska dollar.

Kvar i Syrien är deras föräldrar.

– Men vi är trygga här. Vi hade våra syriska pass med oss. Polisen och Röda korset var väldigt snälla mot oss när vi kom till Sverige, säger Khaled.

Två gånger i veckan kommer de till scoutgården för aktiviteter med asylsökande och Tyringebor. De pratar, dricker kaffe, bakar, syr, målar och leker.

Annons

– Vi ser de här vuxna och barnen varje dag. De har inte så mycket att göra utan sitter mest på förläggningarna och väntar på sin asylansökan.

– Därför vill vi göra något roligt för dem, säger Anna Ljungbeck, från ideella föreningen Brobyggarna i Tyringe som ansvarar för aktiviteterna.

Khaled, Fatima och Walid bor på ett av Tyringes tre asylboenden.

Som många andra väntar de på besked på att få asyl. Nästan 163 000 asylsökande kom till Sverige i fjol.

Enligt Migrationsverkets prognos väntas som mest 100 000 asylsökande i år.

– Det är många som flyr. Sverige är ett otroligt bra land men det är ett stort tryck mot Sverige medan andra länder inte har tagit emot så många flyktingar.

– Man borde sprida ut flyktingar till hela Europa, säger Khaled.

bild 1/2
Fatima Turkmany, 24 år, och Khaled Khattab, 36 år, med sonen Walid Khattab, 4 år.
8
Fatima Turkmany, 24 år, och Khaled Khattab, 36 år, med sonen Walid Khattab, 4 år.
8
Fredrik Samuelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons