Annons

Riksdagspolitiker fastnade i gränskontroll på Kastrup

Skåne Jessica Rosencrantz (M) trafikutskottets vice ordförande stångades mot gränskontrollen på Kastrup på fredagen.
Publicerad 27 maj 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Jessica Rosenkrantz lider med alla pendlare som stångas mot, enligt henne,de  onödigt tidskrävande id-kontrollerna.  Foto. Peter  Larsson
Jessica Rosenkrantz lider med alla pendlare som stångas mot, enligt henne,de onödigt tidskrävande id-kontrollerna. Foto. Peter Larsson

– Jag vet hur det funkar i Öresundsregionen, eftersom jag har bott i Skanör. Tyvärr har inte regeringen insett vilka hinder kontrollerna ställer till med för alla som pendlar dagligen över sundet. De pratar om åtgärder med det är inte mycket verkstad, säger Jessica Rosencrantz på väg till Sydsvenska Handelskammaren i Malmö, när tidningen får en intervju.

Jessica Rosencrantz besöker Skåne på fredagen för att informera sig om id-kontrollerna och andra viktiga trafikfrågor i Skåne.

Annons

På Kastrup träffade hon kollegan Carl-Johan Sonesson (M) regionråd i opposition och Skånetrafikens vd Linus Eriksson.

– Vi ska ha ordning och reda vid gränsen, men regeringen måste se till att kontrollerna fungerar smidigare än i dag. Det är verkligen inte bra att få höra att de avstämningar som departementet haft med Skånetrafiken och andra utförare har upphört. Det gör att man undrar vad löftet om ekonomisk kompensation för id-kontrollerna är värt, säger Jessica Rosencrantz.

Att kontrollerna sköts smidigt och bra råder inga tvivel om, enligt henne.

– Men för resenärerna är det inte smidigt. Regeringen måste följa upp kritiken och arbeta för att behålla en gemensam kontroll av gränserna i Norden. Alliansen fortsätter att driva på om åtgärder.

Skånetrafiken förlorar mellan 40 och 50 miljoner kronor i månaden på gränskontrollerna på Kastrup och i Hyllie. Alla politiska partier står eniga bakom kravet om att staten ska ersätta regionen för uteblivna intäkter och utgifter för kontrollerna. Sydsvenska Handelskammaren är hårda kritiker mot gränskontrollernas upplägg.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att frågan är prioriterad på hans departement och att enklare kontroller ska tas fram.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons