Annons

Eleverna sommarjobbar som gatumusikanter

Hässleholm • Publicerad 20 juni 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Saxofontrion rev av hits i alla möjliga genrer under måndagen.
							                          Foto: Joel Snöbohm
Saxofontrion rev av hits i alla möjliga genrer under måndagen. Foto: Joel Snöbohm

– Psalmer, Bamse, Star Wars. Vi spelar en ganska blandad repertoar, säger Erica Johansson, 17 och räknar in till låten I’ll be there for you med The Rembrandts.

Hon spelar barytonsaxofon framför apoteket i gallerian och är medlem i en trio tillsammans med två andra elever från Hässleholm musikskola.

Annons

De återstående tredjedelarna är Sarah Wanselius, 15, på tenorsaxofon och Ola Kullberg, 16, som spelar altsaxofon.

Mellan 20 juni och 11 augusti kommer de och andra musikanter från Hässleholms kulturskola att förgylla ljudbilden runt Stortorget, och centrala Hässleholm.

Eleverna har detta som sommarjobb och får sin ersättning från kommunens feriejobbsprogram, Regionens sommarlovsentreprenörsprogram, Hesslecity, som är en sammanslutning av butiker i centrala Hässleholm och av Gallerian Snapphanens butiker.

Förutom ersättningen har de också en möjlighet att få en slant i hatten eller fodralet som läggs ut.

Ungdomarna är indelade i olika grupper som spelar olika instrument och/eller sjunger.

De förflyttar sig under dagen mellan olika platser i centrum.

Efter en kort version av The Rembrandts-låten som blev stor genom tv-serien Vänner dividerar saxofontrion om hur La Bamba egentligen börjar.

Snabbt kommer de överens och jazzar igång den mexikanska folkklassikern.

– Folk verkar tycka att det är roligt att vi står här och spelar. de kommer fram till oss och är glada, säger Erica Johansson.

– Och vi tycker att det är väldigt roligt att vara här, fyller Ola Kullberg i.

Annons

En äldre kvinna med huvudbonad kommer fram och bekräftar påståendet genom att dela ut beröm till trion. Samtidigt singlar hon ner en 20-kronorssedel i barytonsax-caset som står uppfällt framför musikanterna.

Varje dag finns det två olika grupper som överlappar varandra. På så vis ska man täcka in en så stor del av dagen som möjligt, förklarar Göran Olsson, biträdande chef på Barn- och Utbildningsförvaltningen i Hässleholms kommun.

Projektet ska glädja kommuninvånarna och gästande turister under sommarveckorna.

Detta är andra året som gatumusikanterna finns på Hässleholms gator under sommarveckorna.

Enligt pressutskicket är det ett mycket uppskattat initiativ och fjolårets omgång benämns som en stor och välbesökt succé.

Joel Snöbohm joel.snobohm@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons