Han har båtlivet i blodet

TORMESTORP – Det kom ju med blodet. Vi fiskade mycket; jag, min bror och vår far, men på den tiden var det sumpmark här och marken låg delvis under vatten, berättar Lars Lindborg, som varit med i Tormestorps båtklubb sedan starten för snart 50 år sedan.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Nästa år firas jubileum i föreningen som sedan starten byggt en fin liten hamn och i två omgångar köpt in baracker från gamla P2 som fortfarande tjänar som klubbhus.

Det var 60-tal då ett par eldsjälar började jobba för att allmänheten skulle få tillträde till marken vid sjön. Antalet amatörfiskare hade då snabbt växt i takt med byn Tormestorps utveckling men det fanns ingen plats där alla de nya fiskarna och i många fall båtägarna kunde hålla till. Ibland uppstod kontroverser med mark- och stugägare utmed sjön.

Det var utifrån denna situation som Conny Lindborg och Erik Lövkvist drog igång Tormestorps båtklubb, 1967.

– Jag var 17 år då, berättar Lars Lindborg, som i likhet med dagens kassör Arne Lindberg varit med under alla åren.

Båtklubben är i dag en välmående förening på idylliskt läge, som till skillnad från många andra föreningar inte brottas med några problem att locka folk till styrelsen. Däremot har man kunnat skönja ett trendbrott de senaste fyra åren:

– Det har alltid stått en tio-femton personer i kö för en båtplats, men i dag har vi ingen kö längre, berättar Lars Lindborg.

Tvärtom finns det fem tomma platser.

Trenden går också mot allt mer exklusiva båtar:

– De som skaffar båt i dag lägger hellre lite extra och får en påkostad båt, det säljs inte många vanliga plastekor längre, påpekar Göran Persson.

Många kommer med båten på trailer och reser mellan sjöarna istället för att välja en fast hamn. Och de flesta fiskar:

– Här i Finjasjön finns mest brax, mört och gös, och gäddan har kommit tillbaka efter att lantbruksskolan i Osby varit här och planterat in, upplyser Göran, med åskan mullrandes i fjärran.

Båt- och fiskelivet är nära sammansvetsat.

Göran Persson berättar att han själv blev medlem i båtklubben just för att kunna komma ut och fiska.

Två ting har betytt mycket för föreningen: restaureringen av sjön och dämmet.

– Innan låg ju båtarna på botten; vi fick bära ut dem, konstaterar Göran.

bild 1/5
Tormestorps båtklubb som firar 50-årsjubileum nästa år. 24/6 2016. Båthamnen i Tormestorp.
Lars Lindborg (revisor) och Göran Persson (ordförande) är två av eldsjälarna i Tormestorps båtklubb som firar 50-årsjubileum nästa år. ”Det ska naturligtvis firas på något sätt” konstaterar de.Foto: Kristina Höjendal
Båtlivet lockar Göran Persson och Lars Lindborg, här vid klubbhuset som byggdes med gamla P2-förråd.
Lars Lindborg firar 50-årsjubileum liksom klubben.
Göran Persson är ordförande sedan tio år tillbaka.
Tormestorps båtklubb som firar 50-årsjubileum nästa år. 24/6 2016. Båthamnen i Tormestorp.
Lars Lindborg (revisor) och Göran Persson (ordförande) är två av eldsjälarna i Tormestorps båtklubb som firar 50-årsjubileum nästa år. ”Det ska naturligtvis firas på något sätt” konstaterar de.Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.