Det dröjer innan nya asylsökande kommer

BROBY Just nu bor det studenter på Brobysjukhuset
Östra Göinge • Publicerad 24 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I maj tömdes Brobysjukhuset på asylsökande när den tidigare entreprenören avslutade sin verksamhet på fastigheten.

En ny aktör, Jägersbo AB, tecknade dock avtal med fastighetsägaren och lämnade via företaget Brobysjukhuset AB in anbud till Migrationsverket om att driva asylboende i byggnaden. Inledningsvis fick Brobysjukhuset inga asylplatser i Migrationsverkets ramupphandling, eftersom alla papper inte hann bli klara i tid. Men Migrationsverket ändrade sig och Brobysjukhuset tilldelades 650 platser.

Avtalet börjar gälla den 20 september, men det kommer med all sannolikhet inte 650 boende till Broby i slutet av september. Frågan är om det kommer några över huvud taget inom den närmaste tiden.

I sommar har nämligen en rad anläggningar överklagat Migrationsverkets tilldelningsbeslut till förvaltningsrätten och där är frågan ännu inte avgjord.

– Så Migrationsverket har inte gjort någon fördelning av platser. Det har dragit ut på tiden. Och när förvaltningsrätten har sagt sitt är det tio dagars klagotid, så det är ju stor risk att det överklagas och drar ut på tiden ytterligare, säger Mathias Persson, vd för Brobysjukhuset AB.

Han tror inte att processen hinner bli klar till den 20 september när ramavtalet börjar gälla.

Dessutom är antalet asylsökande som kommer till Sverige betydligt lägre nu än tidigare och behovet av boendeplatser har minskat kraftigt.

Hur agerar ni i väntan på besked?

– Vi har fräschat upp lokalerna och har meddelat att vi är startklara inom 48 timmar när vi får besked, säger Mathias Persson.

Han berättar att byggnaderna dock inte står tomma.

För tillfället bor det ett 50-tal internationella studenter på Brobysjukhuset. De pluggar på högskolan i Kristianstad och bor tillfälligt på Brobysjukhuset i väntan på att deras studentbostäder på gamla fängelset i Kristianstad ska bli klara.

Det är fastighetsägaren Sven Olvegård som ordnat så att studenterna nu bor i Broby. Hur länge studenterna bli kvar på Brobysjukhuset är oklart.

Men det är inget som krockar med Mathias Perssons verksamhet.

– Nej, vi har godkänt det och de använder bara en del av byggnaden. Det är flera hundra sängar lediga, så det ska inte påverka oss om vi skulle få besked att dra i gång.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.