Annons

Skolgårdsbus på Kyrkskolan 1950

Personligt Den här gamla teckningen borde haft sin plats på Kyrkskolans utställning i Hässleholms Museum – och hamnar kanske där! Jag tom hem den från mitt lantliga ”dass”, där mössen käkat på pappret från smedsträva. Tror att jag ritade teckningen i klass 4, i så fall 1949-50.
Personligt • Publicerad 28 september 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
I fjärde klass ritade Torsten Karlson teckningen som är fylld  med små händelser, här är läraren som förmanar eleverna, en pojke som skjuter med ärtrör, en cykelolycka, en hund som skäller och mycket mer.
I fjärde klass ritade Torsten Karlson teckningen som är fylld med små händelser, här är läraren som förmanar eleverna, en pojke som skjuter med ärtrör, en cykelolycka, en hund som skäller och mycket mer.

Scenen är Kyrkskolans gård med gymnastiksalen mitt fram och dess sidobyggnader.

En boll far ut genom ett fönster, och en okynnig pojke klättrar upp i ett träd. Från fönstren i omklädningsrummen tittar fullt av ansikten ut och det ropas ”Tjo ho!”

Annons

Utanför på skolgården händer mycket. I mitten blir en kille beskjuten från ett ärtrör och skriker ”Aj!” samt ser stjärnor. Hitom skytten drar en elev hunden i svansen under ett ”Grr Grr!”, medan en annan bussar hunden på honom ett ”Dux på han!” – det var så man sa.

Till vänster i bild syns en samling pojkar, där två i mitten gruffar. ”Lukta på den!” säger och hotar motståndaren med en knuten näve. De andra ropar ”Heja Pelle!”, medan en lärare närmar sig och skriker ”Skingra er!”

Nertill krockar två på cykel med ett ”Kras”, så skruvarna ryker.

Scenen i högra kanten visar en lärare som hötter med handen och ropar ”Jag ska ge dig!” Antingen menar han drummeln med slangbella som bakifrån skjuter mössan på sned eller hunden som attackerar hon om sitt ”Vov, vov”. Flickan med sitt oskyldiga ”Hej!” kan det inte gärna vara.

Ja, så kunde det gå till på en skolgård runt 1950!

Bild och text: Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons