Annons

Saker som inte är EU:s fel

KRÖNIKA Vad vill egentligen EU oss?
Opinion • Publicerad 21 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Glögg, mjölkchoklad, utvisningen av Syed Latif, solskatt, snusförbud.

Dessa till synes orelaterade saker har en gemensam nämnare: de har framställts som något EU hittat på för att förstöra för Sverige. I dagarna har man varit upprörd över att glögg som innehöll rom och whisky inte skulle få kallas glögg längre. Som vanligt stämde det inte och det kom en rättelse från kommissionen.

Annons

Innan dess hade fanken och hans mormor rasat i social medier, i fikarum och i kommentatorsspalter om det löjliga, rigida EU, som ägnade sig åt trams istället för riktiga frågor. Principen om att ”låter det för korkat för att vara sant är det inte det” glöms bort när det rör sig om EU och dess regelverk.

Man behöver inte jobba inom EU länge för att inse att bara en fraktion av det som skylls på EU faktiskt är EU:s fel. De konstiga regler man rasar över blir sällan verklighet.

Det är egentligen inte så konstigt att bilden av ett EU som reglerar bananer har fastnat. EU:s löjliga regler var ett favoritargument för bland annat Gudrun Schyman, som är en mästerlig politisk kommunikatör som det är svårt att vinna debatter mot. Om man är mot EU är det lättare att lägga ett löjets skimmer över verksamheten genom att hävda att de snöat in på bananer eller vill ta snuset ifrån svenskarna än att förklara att jordbrukspolitiken inte är effektiv eller att det kan uppstå integritetsproblem kring EU:s system för gränskontroller.

För en regering som ska fatta beslut som de vet kan alienera delar av väljarkåren är det smidigt att ha en byråkratisk koloss att skylla på. Folk tror ändå att EU fattar korkade och rigida beslut om petitesser, så varför inte spä på det?

Ibland kan det vara harmlöst om en politiker plockar poäng på att säga att de ska rädda snuset, så att svensken kan ha missformad läpp och kass andedräkt även i framtiden. Ibland är det mindre harmlöst. Som när regeringen menade att de inte ville slänga ut förvärvsarbetande, skattebetalande människor ur landet på grund av byråkratkrångel. Det är oanständigt att inte ta ansvar när man förstör en människas liv och säga: ”sådana är reglerna och det står vi för.”

När man kastade ut Syed Latif hade man inte ens anständigheten att stå för det man gjorde, utan skyllde på EU. När min arbetsgivare Fredrick Federley (C) ställde en officiell fråga om saken fick han svaret att ”EU” inte alls insisterade på att man skulle slänga ut folk. Det var den svenska tolkningen.

Det finns dessutom en god anledning till att EU inte försöker ta ifrån svensken allt som vi håller kärt: Sverige är en stabil medlem och en pålitlig kassako. Det är Sverige och Tyskland som håller Greklands hår när det kräks och ser till att Spanien kommer hem ordentligt när det varit ute och rumlat bort sin ekonomi.

Ingen vill göra Sverige så förbaskat att vi börjar prata ”Svexit”. Snus och glögg är säkra även av den anledningen. Tog EU mjölkchokladen ifrån oss? Kolla på hyllorna.

Tog de snuset? Kolla vid kassan.

Det är ett reellt problem om man inte fattar hur det funkar, eftersom man inte kan kritisera det som faktiskt är dåligt.

Annons

Unionen är långt ifrån perfekt.

Men ta lite mjölkchoklad till glöggen. De lär hänga kvar ett bra tag till.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons