Annons

Små­fö­re­tagen har nyc­kel­roll

Krönika När vi ser hur stor­fö­re­tagen skär ner på flera orter blir små­fö­re­ta­ga­rna allt vik­tigare för både samhällsekonomin och sys­sel­sättningen.
Opinion • Publicerad 22 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det går rätt hygg­ligt för de svenska små­fö­re­tagen. Åt­min­sto­ne om man ska tro LRF Kon­sults lön­sam­hets­ba­ro­me­ter. Den är ba­serad på drygt 3 000 svenska små­fö­re­tags fak­tiska må­nads­bok­slut för 2015 och första halv­året 2016.

Även om den ge­nom­snitt­liga ut­vecklingen för små­fö­re­tag i ri­ket är sta­bil un­der 2016 finns stora re­gio­nala skill­nader. Små­fö­re­tagen i Gäst­rik­land och Häl­sing­land ser en­ligt pro­gnosen ut att nå den högsta lön­sam­heten. En för­klaring är läg­re lo­kal- och per­so­nal­kost­nader än i landet i stort.

Annons

Tro­ligt­vis kommer lön­sam­hets­ut­vecklingen att vara sta­bil un­der året. Men en in­broms­ning av kon­junk­turen på­verkar in­täkts­si­dan ne­ga­tivt och blir en ut­ma­ning.

Sär­skilt gäller det fö­re­tag med få el­ler in­gen an­ställd. En­ligt rap­porten är det små­fö­re­tagens möj­lig­het att på­verka kost­nads­si­dan som blir av­gö­ran­de. Om mark­naden bromsas är möj­lig­heterna att höja priserna be­gränsade.

Ökad di­gi­ta­li­sering är en av för­klar­ingarna, tror man på LRF Konsult.

Ge­nom den öp­pnas nya sälj­ka­naler och man är inte läng­re be­gränsad till sitt geo­gra­fiska när­om­rå­de. Och fram­gångs­rika fö­re­tag an­vänder mo­derna hjälp­me­del för att jobba ef­fek­tivt. Det gäller så­väl ad­mi­nist­ra­tion, för­säljning som mark­nads­för­ing.

Men det räc­ker inte bara med att di­gi­ta­li­sera. Det fordras ock­så ett fö­re­tags­kli­mat som stöttar.

När vi ser hur stor­fö­re­tagen skär ner på flera orter blir små­fö­re­ta­ga­rna allt vik­tigare för både samhällsekonomin och sys­sel­sättningen. Men det LRF Konsult kon­sta­terar är att de ad­mi­nist­ra­tiva kost­naderna för svenska små­fö­re­tag inte minskat av­se­värt de senaste åren.

Pro­gnosen är istäl­let att de ökar nå­got. Till ex­em­pel finns för­slag från rege­ringen om att ett nytt sy­stem för rap­por­tering av lö­ne­ut­be­tal­ningar steg­vis skall in­fö­ras från den 1 juli 2018.

Det kommer att in­ne­bära mer­ar­be­te och ökade kost­nader för alla fö­re­tag med an­ställda.

Visst kan det finnas an­led­ning att strama upp för vissa fö­re­tag få att komma till­rät­ta med svart­ar­be­te och fusk.

Men att göra det för alla fö­re­tag är helt onö­digt. Att ge­nom­fö­ra för­änd­ringar utan konsekvensanalys är of­tast då­ligt.

Annons

Det man skulle vilja se vore ett re­jält pa­ket för små­fö­re­tagen. Men det är svårt att se att det skall få plats i det nu­va­ran­de När­ings­de­par­te­mentet.

Det de­par­te­mentet ar­betar med frå­gor som rör när­ings­liv, bo­städer och trans­porter, it samt re­gio­nal till­växt och lands­bygds­po­li­tik. Kan­ske där­för som små­fö­re­tagen re­du­cerades till en bi­sats i stats­mi­nis­terns senaste re­ger­ings­för­klar­ing; ”Av­folkning mot­verkas ge­nom goda vill­kor för små­fö­re­tag och ett va­rierat när­ings­liv.”

”Vi be­finner oss i en hög­kon­junk­tur, fler jobb växer fram och sys­sel­sättningen stiger. Trots det så går det inte bra för alla, vi ser stora ned­drag­ningar som slår hårt mot hela orter”, sade till ex­em­pel Emil Källström (C) när han ny­li­gen pre­sen­terade sitt par­tis skugg­bud­get i riks­dagen.

Där­för är det hög tid att inse att små­fö­re­tagen har en nyc­kel­roll i den svenska samhällsekonomin.

Sven Erik Jansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons