Annons

Kraft­fullt mil­jö­ar­be­te be­hövs i re­gi­onen

Opinion Minskad för­skrivning av an­ti­bio­ti­ka är ett vik­tigt mål.
Opinion • Publicerad 3 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Mil­jö­pro­filen för re­gi­onen skärps ge­nom att det mil­jö­pro­gram som fast­ställdes 2009 upp­da­terades på full­mäk­tiges sam­man­trä­de i tis­dags. M, L och KD tyc­kte det var onö­digt, men med Cen­ter­par­ti­ets ak­tiva stöd skärptes pro­grammet att gälla fram till 2020.

Det var fram­för­allt på livs­me­dels­om­rå­det som Cen­tern fick till stånd för­änd­ringar. Nu ska när­pro­du­ce­rade livs­me­del ef­ter­strävas i första hand, om det är möj­ligt att ställa kraven så att de är för­en­liga med EU:s lag­stiftning. Dess­utom, än vik­tigare, fö­rdes kravet in att ”livs­me­del som an­vänds/upp­handlas inom regionen bör min­st hålla sam­ma stan­dard som svenska djur- och växt­skydds­re­gler kräver”. Det gynnar när­pro­du­ce­rat för­ut­om att det är vik­tigt inte min­st med tan­ke på den höga an­ti­bio­ti­ka­an­vändningen i många an­dra länder.

Annons

Minskad för­skrivning av an­ti­bio­ti­ka är ett an­nat vik­tigt mål. Skåne hör till de re­gi­oner som har högst an­vändning av an­ti­bio­ti­ka och det är nöd­vän­digt att ändra på det för­hål­lan­det.

An­delen fos­sil­fria bräns­len i kol­lek­tiv­tra­fik och trans­porter inom Re­gi­on Skåne har ökat till 77 pro­cent näs­ta år. Målet är nu att vara helt fri från fos­sila bräns­len inom kol­lek­tiv­tra­fiken 2020. Det ligger utan tve­kan inom möj­lig­heternas ram. En del i det­ta är an­vändningen av lo­kalt pro­du­ce­rad bio­gas.

Krav ska ock­så ställas på ener­gi­ef­fek­tiva lo­kaler, både egna och för­hyrda. Av­sikts­för­klar­ingar har re­dan tecknats med alla fjärr­vär­me­bo­lag i Skåne om hund­ra procent fos­sil­bräns­lefri ener­gi senast 2020.

Var­för ska re­gi­onen ägna sig åt mil­jön, undrar som­li­ga. Sverigedemokraterna vill ex­em­pel­vis vill­kora kli­mat­målen med att det inte ska kosta nå­got. Men er­fa­ren­heterna visar att mil­jö­mo­ti­verade in­ves­te­ringar ofta leder till läg­re drifts­kost­nader.

Sam­ti­digt leder säm­re mil­jö till hög­re sjuk­vårds­kost­nader. Det är ock­så ett vik­tigt mo­tiv för re­gi­onen att satsa på ett am­bi­ti­öst mil­jö­pro­gram.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons