Annons

Tryggare ambulanser med fyrhjulsdrift

skåne Ambulanserna i Skåne måste bli fyrhjulsdrivna. Det föreslår Kristdemokraterna i en motion.
Publicerad 21 december 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Regionfullmäktige beslutade nyligen att förändra organisationen för ambulanssjukvården i Skåne. Lars Lundberg (KD) vill passa på att köpa in fyrhjulsdriva ambulanser.             Arkivbild
Regionfullmäktige beslutade nyligen att förändra organisationen för ambulanssjukvården i Skåne. Lars Lundberg (KD) vill passa på att köpa in fyrhjulsdriva ambulanser. Arkivbild

Fordon med fyrhjulsdrift är på väg att bli standard inom svensk ambulanssjukvård.

‑ Flera landsting har antingen hela eller delar av fordronsparken utrustad med fyrhjulsdrift, säger Lars Lundberg , ledamot för Kristdemokraterna i regionfullmäktige.

Annons

I Stockholm är var fjärde bil i det av landstinget drivna bolaget Aisab utrustad med fyrhjulsdrift.

‑ Och man ser över möjligheten att utöka andelen. I vårt grannlän Kronoberg köptes tidigare i år fyra fordon in med den här utrustningen, säger Lars Lundberg.

Vad är fördelarna med fyrhjulsdrift?

‑ Ja, dem är påtagliga; exempelvis ges en ökad förmåga att föra fram bilen på ett säkert sätt och risken att fastna, eller sladda vid sämre väglag, minskar. Ur patientsäkerhetssynpunkt borgar det för en ökad trygghet, samtidigt som arbetsmiljön kan gynnas, förklarar Lars Lundberg.

Ambulanssjukvården i Skåne står inför stora förändringar, bland annat till följd av beslut som har tagits om en ny organisation. Två av fyra ambulansdistrikt ska drivas i privat regi och två i regionens regi när nuvarande avtal löper ut. Idag är tre distrikt i privat regi och ett i offentlig.

‑ Processen som nu följer, med exempelvis en ny upphandling och överförande av verksamhet till egen regi måste vi noga överväga vad som behöver göras för att förbättra kvalitén, även på fordonssidan, kommenterar Lars Lundberg.

Därför vill han att behovet av fyrhjulsdriva ambulanser kartläggs och att hänsyn tas till det i den kommande upphandlingen samt att en tydlig och konkret plan tas fram för hur behovet ska tillgodoses.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons