Annons

Har vigt sitt liv åt soulmusiken

Hässleholm Ute i mörka skogen, i ett litet timrat hus, bor Ulf Norrman. Han är fastighetsmäklare i Hässleholm som under sin fritid gör intervjuer med de främsta inom soulmusiken. På en webbsida kan alla lyssna på intervjuer och musik.
Hässleholm • Publicerad 23 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ute i skogen, långt från bilbrus och gatuljus, i en liten timrad koja, bor och verkar Ulf Norrman, DJ Soulswede för de invigda. Han är fastighetsmäklaren som sprider soul, musiken och dess artister, på internet. Bara de allra mest frälsta vet vem han är och hittar fram till www.soulinterviews.com.

– Jag har väl inte direkt marknadsfört mig i Sverige utan valt USA och övriga Europa men också Japan, säger Ulf lite urskuldande när vi sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och julchokladen.

Annons

– Har velat pyssla med detta lite ”ifred” i Sverige, tillägger han

Men kanske ska vi ska ta det från början.

Ulf är född och uppvuxen i Trelleborg. Där jobbade hans far som kyrkomusiker och musiklärare. Det var delvis genom kyrkomusiken och sin pappas skivsamling som intresset för musiken kom.

Speciellt soulmusiken (afroamerikansk musikform som utvecklades under 60-talet och som sedan dess influerat en rad andra populärmusikstilar, enligt Nationalencyklopedin).

Ulf berättar att hans far, Sven-Åke Norrman, var den som tillsammans med Ingmar Nordström startade den välbekanta orkestern 1955 med samma namn. Ingmar tog över detta dansband, men pappa och Ingmar umgås fortfarande, berättar Ulf.

Startskottet för Ulfs intresse för denna musikgenré kom med George McCraeds ”Rock your body”, som han önskat sig av sin familj. Då var Ulf bara åtta år. Några år senare köpte han Randy Crawfords album ”Secret Combination” i den lokala musikaffären.

– Musiken bet sig fast i mig, förklarar han.

Under tonåren förstärktes intresset och han tog mer del i de vinylskivor som pappan spelade där hemma. exempelvis Stevie Wonder och Dionne Warwick. Den sistnämnda som han numera har intervjuat.

Senare kom han också att föra ut sitt soulbudskap via radio. Närradion i Trelleborg och ungdomsradio i P 4 Radio Kristianstad. Som grädde på moset fick han göra frilansjobb åt Soul Corner (numera P3 Soul) ett klassisk P3-program som öppnade vägen för soulmusiken i dåtidens skvalradio. Programledare var Mats Nileskär, en lika bekant soulröst som Leif ”Smokerings” Andersson jazzröst.

– Genom Mats Nileskär kom det djuplodande intresset för musiken, förklarar Ulf.

Annons

Men det kom en svacka. Under 90-talet befann sig Ulf mycket på resande fot, bland annat som reseledare. Men in på 2000-talet blev en husaffär övergången till hans nuvarande yrkeskarriär, fastighetsmäklare. Då i Trelleborg, men nu i Hässleholm och helt nyligen inflyttad i ett timrat hus ute i göingeskogen.

– Men redan 2008 kom jag igång med det som i dag är ”soulinterviews.com”, efter att under några år gjort egna radioprogram på engelska Solar Radio som är en satellitradiostation i London specialiserad på soul.

– Jag ville ha en egen plattform för ett utbyte med andra soulfantaster, säger han och ser sin ”hobby” som ett livsprojekt. Jag ville se hur långt jag kunde ta det av egen kraft.

Nu är hans projekt Soulinterviews en bland artister, musiker och producenter, högaktad satsning. Ulfs hundratals intervjuer, mixade med musik, med artister sprids nu via webben och ljudfiler jorden runt. Intervjuer från 2011 och framåt är tillgängliga och han berättar att han också besitter ett digitalt arkiv med soulmusik bestånde av mer än 70 000 låtar.

– Vinylplattor har jag bara ett tusental, svarar han på frågan om han också samlar album.

Kontakterna med artisterna får han hjälp med via så kallade ”promotors” och ”managers” i USA och England. Men också via sociala medier. Men på senare år så kommer majoriteten av intervjuerna på förfrågan från artisterna och branschfolken själva.

Till sin hjälp har han en assistent i USA, Bonnie Cehovet, som håller i kontakten med artisterna och deras representant. På det viset kan Ulf fokusera på intervjuerna och musiken.

– Jag lyssnar mycket på artisterna och läser om artisterna innan jag gör en intervju. Det gäller att vara väl förberedd och kunna sin sak.

Han betonar att han inte recenserar låtar eller artister. På frågan, varför soul? säger Ulf att musiken har en inre själ, att man ska bli berörd av den.

– Det är en konst att skriva en bra text samtidigt som låten ska ha ett stämningsfullt arrangemang och en stark melodi, menar han.

Annons

Tanken bakom intervjuerna är att ”ta det lite djupare”. Att möta människan bakom musiken och få personerna att öppna sig.

Men alla är inte lika öppenhjärtliga. Många av de stora namnen kan vara lite ytliga och tillrättalagda. Men bara till en början, fram till de upptäcker Ulfs genuina intresse för både musiken och dem själva som person.

I slutet av intervjun frågar jag honom om det finns någon speciell soul-julsång, i dessa juletider, som han vill vi ska lyssna på.

Då skrattar han och säger att soulmusiker inte håller på med sånt (med undantag för artister som sjunger traditionella julvisor).

Men efter ett tag kan han tänka sig att rekommendera Alexander O´Neals album ”My gift to you”, från slutet av 80-talet.

– Där finns en soullåt med känsla som heter ”Our first Christmas”.

Med dem orden lämnar jag Ulfs stuga.

Ute är det beckmörkt. Bara hans utegran lyser upp, och Ulf leder mig tillbaka till min bil med pannlampa på huvudet. Som ett soul-ljus i mörkret.

bild 1/2
Ulf Norrman
Soulradio
Ulf NorrmanSoulradio
Ulf Norrman
Soulradio
Ulf NorrmanSoulradio
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons