Annons

Starka böcker om att vara på flykt

Kultur och Nöje I veckans Ung kultur-spalt skriver Karin Anderberg om böcker som handlar om att vara på flykt undan krig och förstörelse.
Publicerad 25 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

På väg mot lastbilen hände det som inte fick hända, Fadi tappar taget om lillasyster Mariam, och familjen tvingas lämna sitt hemland utan henne. Fadi är elva år. Hans familj har bott några år i USA men de har återvänt till Afghanistan för att hjälpa landet att komma på fötter igen. Men talibanerna utvecklar ett terrorvälde och familjen lämnar landet en andra gång. Väl framme i USA försöker familjen på alla sätt att spåra Mariam med hjälp av släktingar, bekanta och privatdetektiver. Mamma är sjuk, storasyster och Fadi börjar skolan och pappa kör taxi, trots sin akademiska examen. Tvillingtornen i New York träffas av de två flygplanen och plötsligt är det mycket svårare att vara muslim i USA. Fadi försöker komma på sätt att själv hitta Mariam. Hans stora hobby redan i Afghanistan var fotografering. När han genom skolan får nys om en stor fototävling där första pris är två flygbiljetter satsar han allt. Flykten från Kabul (Natur & Kultur) bygger delvis på författarinnan N. H. Senzais makes upplevelser. Det är en gripande historia som får ett lyckligt slut.

På flykt undan krig och förföljelse är även Florian, Emilia och Joana i Ruta Serpetys Tårar i havet (B. Wahlströms). Alla är de berättare i tur och ordning. Året är 1945, platsen är det som då kallades Ostpreussen, idag det nordöstra hörnet av Polen, Kaliningrad och sydligaste Litauen. De tre flyr mot Gdansk (då Gotenhafen) i förhoppningen att komma med ett skepp som ska evakuera dem undan den framryckande sovjetiska armén.

Annons

Många är på flykt och deras skäl är skiftande. Slumpen gör att dessa tre kommer att vandra tillsammans. Vi får även följa Alfred, en pojkspoling som är Hitler trogen till såväl tanke som handling. Han tjänstgör som matros på Wilhelm Gustloff, ett kryssningsfartyg som nu ska transportera sårade soldater och flyende människor västerut. Han ser sin minsta handling som stordåd och lever i tron att han ska dekoreras med medaljer när kriget vunnits. Det finns en sann historia bakom detta skepp som torpederades av en rysk ubåt bara 15 mil från svenska kusten under sin första flyktingtransport. Byggd för 1500 kryssningsresenärer, hade den nu över 10 000 desperata människor ombord. Bara tusen överlevde förlisningen. Tårar i havet är en fängslande roman för unga vuxna.

I Flykten från den brinnande staden (B Wahlströms), får vi följa Lizzie, hennes lillebror Karli och deras mamma. Michael Morpurgo har skrivit flera böcker om världskrigen för barn ur barns perspektiv. Hemstaden Dresden har bombats sönder och de vandrar genom landsbygden för att ta sig i säkerhet. Med sig har de en elefantunge som mamman tagit hem från jobbet på stadens zoo.

Berättelsen som delvis låter som en skröna berättar Lizzie nu på ålderns höst. Den som lyssnar är Karl, son till en av sköterskorna som jobbar på äldreboendet där Lizzie nu bor. Förutom brist på mat, ständigt letande efter tak över huvudet och vatten och mat till elefanten får Lizzie och familjen ett moraliskt dilemma att ta ställning till. En nedskjuten kanadensisk RAF-navigatör söker skydd och är på väg åt samma håll. Ska de ange honom eller hjälpas åt?

bild 1/4
Carsten Jensen. Foto: TT
Flykten från den brinnande staden
Flykten från Kabul
Tårar i havet
Carsten Jensen. Foto: TT
Flykten från den brinnande staden
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons