Äldst och yngst möts i Melodifestivalen

Kultur och Nöje - Spännande, säger Owe Thörnqvist, 87, om att debutera i Melodifestivalen. Han är den äldste artisten i festivalens historia.I startfältet i Växjö nu på lördag finns också årets yngsta deltagare, Bella, som också är den första tävlande som är född på 2000-talet.Men åldern spelar absolut ingen roll, tycker de tävlande.
Publicerad 17 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Deltagarna Melodifestivalens tredje deltävling samlade på scen. Från vänster: Felix, Oscar & Omar / FO&O, Bella & Filippa, Owe Thörnqvist, Krista Siegfrids, Robin Bengtsson, Jasmine Kara och Anton Hagman.Foto: Janerik Henriksson / TT
Deltagarna Melodifestivalens tredje deltävling samlade på scen. Från vänster: Felix, Oscar & Omar / FO&O, Bella & Filippa, Owe Thörnqvist, Krista Siegfrids, Robin Bengtsson, Jasmine Kara och Anton Hagman.Foto: Janerik Henriksson / TT

Owe Thörnqvist, 87 år och snart 88, gör debut i Melodifestivalen.

Hur känns det att vara här nu?

– Det är spännande. Tiderna förändras och nyfiken är man. Jag har ju aldrig varit med i det här tidigare.

Hur kan det komma sig?

– Jag har aldrig blivit tillfrågad, och aldrig tänkt på det här att tävla i musik. Jag var med en gång och sände in bidrag, flera stycken faktiskt. Men det var ju 54 år sedan och Monica Zetterlund höll på att vinna med låten När min vän. En fin jazzballad med ett fint arrangemang av Bengt Hallberg och Georg Riedel.

Med all din erfarenhet måste du ha en stor fördel framför alla ungdomarna, eller hur?

– Haha, nej, det kan man inte påstå eftersom musikstilarna ju har förändrats. Jag har gjort en enkel dänga, en parafras på Varm korv boogie. Varm korv boogie två då, om man ska räkna nummer på hitar.

Men det är väl smart. Varm korv boogie är ju en låt som alla ungar kan?

– Många skolgenerationer har lärt sig den, just det. Kanske någon säger: ”Men pappa, den där sjöng vi ju i skolan” och så säger pappa :”Vad roligt, då röstar vi på den då”.

När Hasse Andersson var med för två år sedan så blev det ju ett väldigt lyft för honom. Tänk om samma sak händer dig, pallar du med det?

– Ja, jag trodde de skämtade med mig när de ringde och frågade från SVT. ”Jaha, tänkte jag, nu ska de fylla den där Kvinnaböske-kvoten en gång till. Den tittarkategorin eller lyssnarkategorin kanske blev upptända av det där och då vill de ha en uppföljare. Då passar det att ringa till Thörnqvisten.”

Men Owe förstod snart att det inte var menat så.

– Utan de tyckte att det var dags. Christer Björkman sa att det var ju länge sedan jag var med som låtskrivare.

SVT bad Owe Thörnqvist lyssna med öppna öron på en låt som de hade.

– Jag fick mig en låt tilldelad och frågade om jag fick bearbeta texten. Det fick jag. Så det blev lite om våra hotfulla grannar i öster, hur det ska gå med Slite hamn och om Putin som har fingrarna i våra farvatten. Har vi något försvar där? Gotland Yards järn är inte så vasst.

Men den politiska texten blev inte godkänd.

– Då skrev jag den här Boogieman blues.

Bella i duon Bella och Filippa är den yngsta deltagaren i år med sina 16 år och den första deltagaren som är född på 2000-talet.

– Det är coolt, säger Bella om åldersskillnaden.

Det spelar ingen roll om man är 87 eller 17, det är samma känsla ändå, säger Filippa.

Vad betyder det för er att få vara med?

– Världens möjlighet. Man får chansen att nå ut till så himla många, säger bonussystrarna i kör.

Bella och Filippa är vännerna som blev bonussystrar när den enas mamma och den andras pappa gifte sig med varandra. De står varandra väldigt nära och gläds åt att få dela musiken med varandra.

Melodifestivalen blir överlägset det största de gjort.

– Det största vi gjort hittills är att sjunga på Café Opera, säger Bella.

Men en publik på tre miljoner avskräcker inte de båda.

– Vi kör vår grej, vi är redo.

Men om ni blir nervösa?

– Då tittar vi varandra i ögonen och så bara kör vi.

Det är inga skånska artister i tävlingen i år, men Jasmine Kara sjunger en låt skriven i Malmö tillsammans med Skånes store Melloleverantör Anderz Wrethov.

– Låten kom så naturligt och snabbt till oss. Det känns som en dröm att vara här, säger Jasmine, som till vardags bor i Los Angeles.

– De senaste åren har jag jobbat mer med låtskriveri, men nu får jag äntligen göra det jag helst vill göra, att stå på scenen och vara artist. Jag kommer att stå på scen tills jag blir 80, minst, jag kommer att vara den nya Owe, lovar Jasmine Kara.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.